Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kim Čong-un popravil podpredsedu vlády pre vzdelanie, tvrdí Soul
Zdielať na

Kim Čong-un popravil podpredsedu vlády pre vzdelanie, tvrdí Soul

PCHJONGJANG / Severná Kórea popravila podpredsedu vlády pre vzdelanie. Ďalším dvom vysoko postaveným činiteľom udelila pokarhanie a poslala ich na prevýchovu.

Ak sa tieto správy potvrdia, znamenalo by to, že severokórejský vodca Kim Čong-un prikročil k novej sérii opatrení, ktoré majú za cieľ udržať poslušnosť jeho najbližších spolupracovníkov, poznamenala agentúra Reuters.

Ministra Kim Jong-čina údajne zastrelila popravčia čata v júli pre obvinenia z "protistraníckej a protirevolučnej agitácie". Jedným z dvoch kázensky postihnutých je vysoko postavený činiteľ poverený agendou okolo vzťahov medzi oboma Kóreami Kim Jong-čchol.

Zlikvidoval 70 predstaviteľov

Ako uviedol hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie, Soulu sa podarilo potvrdiť popravu severokórejského predstaviteľa "prostredníctvom rôznych kanálov".

Kim Čong-un stojí na čele KĽDR od roku 2011 a podľa Južnej Kórey odvtedy nechal zlikvidovať 70 predstaviteľov štátu vrátane svojho vplyvného strýka Čang Song-Tcheka v decembri 2013. Pchjongjang správy o popravách politikov nepotvrdzuje.

Severná Kórea pustila pred pár rokmi do krajiny novinárov zo CNN:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy