Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Cez Stredozemné more priplávalo v prvom polroku 70 000 utečencov
Zdielať na

Cez Stredozemné more priplávalo v prvom polroku 70 000 utečencov

Zdroj: SITA

BERLÍN / Cez Stredozemné more do Talianska priplávalo v prvej polovici tohto roka 70 000 utečencov. Pri pokuse doplávať do Európy ich 2 900 zomrelo. Je to o 37 percent viac než v takom istom období v predošlom roku. Oznámili to zástupcovia Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

"Čo sa týka počtu prekonania Stredozemného mora, čísla sa výrazným spôsobom nezvýšili, ale riziko smrti zostáva veľké a rastie," povedal šéf berlícnskeho úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu Frank Laczko. Podľa neho bola stredomorská cesta vždy najnebezpečnejším spôsobom cesty do Európy, pretože si vyžaduje dlhú plavbu a prevádzači často využívajú na prepravu utečencov nekvalitné lode, ktoré navyše preplňujú. 

Zatiaľ čo v Stredozemnom mori je počet migrantov stále vysoký, v Egejskom mori sa podľa organizácie prudko prepadol. Zatiaľčo vlani sa z Turecka na grécke ostrovy preplavilo 885 000 ľudí, od marcového uzavretia dohody medzi Európskou úniou a Tureckom o vrátení migrantov sa počet prichádzajúcich znížil o 98 percent. 

Úmrtia

Celkovo za prvý polrok priplávalo do Grécka 154 000 migrantov, ale takmer všetci v prvých troch mesiacoch roku. V Egejskom mori tento rok v prvom polroku zomrelo 376 utečencov, v apríli to ale bolo len desať a v máji a júni nikto, uviedla organizácia. 

Podľa Laczka nemá Medzinárodná organizácia pre migráciu žiadne informácie o tom, že by dohoda medzi Úniou a Tureckom viedla utečencov k tomu, aby sa pokúšali dostať do Európy nebezpečnejšou námornou cestou a vyplávali vo väčšej miere z Afriky k talianskym brehom. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy