Skoro jasno
18°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Šéf Trumpovej kampane odstúpil, je podozrivý z finančných stykov s Janukovyčom
Zdielať na

Šéf Trumpovej kampane odstúpil, je podozrivý z finančných stykov s Janukovyčom

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Paul Manafort odstúpil z pozície volebného manažéra kampane kandidáta amerických republikánov v prezidentských voľbách Donalda Trumpa. Manafort čelí podozreniu, že poberal peniaze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Paul Manafort sa venuje politickému poradenstvu a v tomto obore pôsobil aj v rokoch 2007 až 2012 na Ukrajine. Na podozrivé finančné prevody upozornila tento týždeň americká tlač a ukrajinská protikorupčná agentúra. Trump Manaforta aj napriek tomu neodvolal. Manafortovo meno je podľa protikorupčnej agentúry na zozname Janukovyčových podozrivých finančných transakcií. Janukovyča v roku 2014 zvrhli po vlne protivládnych protestov. 

"Paul Manafort dnes ráno ponúkol rezignáciu z práce v kampani a ja som ju prijal. Veľmi oceňujem jeho úžasnú prácu, ktorou nám pomohol dostať sa tam, kde sme. Paul je skutočný profesionál a ja mu prajem ten najväčší úspech," oznámil Trump v prehlásení. 

AP zverejnila dôverné e-maily

Agentúra AP napísala, že Manafort odstupuje len deň po tom, čo agentúra AP upozornila na to, že jeho tvrdenie o tom, že nikdy v USA neloboval v prospech ukrajinských politikov, odporuje obsahu dôverných e-mailov jeho firmy. Podľa AP dnes ukrajinskí vyšetrovatelia z protikorupčného oddelenia zverejnili kópie ručne napísaných účtovných záznamov s detailami hotovostnej platby vo výške 12 miliónov dolárov od ukrajinských politikov Manafortovi.

Trump tento týždeň urobil personálne zmeny v zložení členov svojej kampane, čím Manaforta podľa agentúry Reuters odsunul na nižšiu pozíciu. Hlavnú výkonnú manažérkou sa stala Kellyanne Conway.

Stráca na Hillary Clinton

Donald Trump začala v prieskumoch strácať na svoju súperku Hillary Clinton a vo štvrtok vôbec po prvýkrát priznal, že sa v kampani dopustil omylov. Stanica CNN to komentovala ako porušenie vlastného Trumpovho hesla Nikdy sa nevzdávaj, nikdy sa neospravedlňuj. 

"Niekedy, v zápale debaty, kedy sa hovorí o množstve tém, nevolíte správne slová alebo poviete niečo zle. Urobil som to a verte mi alebo nie, ľutujem toho. Ľutujem toho najmä tam, kde to mohlo spôsobiť niekomu osobnú bolesť," priznal Trump pred svojimi stúpencami a dodal: "Ale môžem vám sľúbiť jedno, ja vám budem vždy hovoriť pravdu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy