Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Donald Trump nazval Hillary Clinton zakladateľkou Islamského štátu
Zdielať na

Donald Trump nazval Hillary Clinton zakladateľkou Islamského štátu

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Americký republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump tvrdo krizitoval niekdajšiu blízkovýchodnú politiku svojej demokratickej súperky a bývalej šéfky diplomacie Hillary Clinton a nazval ju "zakladateľkou Islamského štátu". Napísal to denník The Washington Post. Už na začiatku týždňa podľa neho Trump svoju sokyňu tituloval "diablom".

Donald Trump v stredajšom prejave v meste Daytona Beach na Floride povedal, že prezident Barack Obama už "pravdepodobne ľutuje", že z Hillary Clinton urobil ministerku zahraničných vecí. "Nechali sme Islamský štát zabrať územie. Bola to chyba Hillary Clinton, mala by od Islamského štátu ako zakladateľka Islamského štátu dostať cenu," vyhlásil Trump. 

Jeho výroky na adresu Hillary Clinton sa stupňujú, hoci Trumpovi poradcovia i strana mu radí, aby sa miernil, dodal The Washington Post. Denník tiež pripomenul staršie Trumpove vyhlásenia na adresu demokratky ako "tá najskorumpovanejšia kandidátka na prezidenta v histórii" alebo "patologická klamárka"

Stráca podporu

Newyorský miliardár pre svoje konzervatívne výroky a spory s poprednými politikmi stráca podporu ďalších vplyvných republikánov či sponzorov. Naposledy Trump urazil matku padlého amerického moslimského vojaka. Niektoré americké médiá tak dokonca tvrdia, že Trumpova kompaň sa ocitla v mŕtvom bode. 

Upokojiť situáciu sa pokúša aj viceprezidentský kandidát republikánov Mike Pence. Ten síce k Trumpovi zostáva loajálny, ale zároveň sa snaží naprávať jeho reputáciu, uviedla agentúra AP. Napríklad v čase nominačného zjazdu demokratov Trump vyzval Rusko, aby pomohlo nájsť a zverejniť zmazané e-maily Hillary Clinton z jej súkromnej schránky z čias, kedy bola ministerkou. Takmer v rovnakej chvíli Pence zverejnil vyhlásenie, v ktorom Moskvu varuje pred vmiešavaním sa do amerických volieb. 

Vzťah k Trumpovi

Podobne po Trumpovej urážke matky padlého vojaka Pence v oficiálnom vyjadrení uviedol, že on aj prezidentský kandidát vojaka považujú za "amerického hrdinu". Zatiaľ čo Trump na médiá otvorene útočí, Pence volí miernejší tón. 

Hovorca republikánskej kampane Marc Lotter podľa agentúry AP neodpovedal na žiadosť agentúry o rozhovor s Pencom na tému jeho vzťahu k Trumpovi. Je ale zjavné, že tento vzťah nie je bezproblémový alebo že Trumpa vyhlásenie viceprezidentského kandidáta veľakrát prekvapí, píše AP. Dva zdroje z kampane agentúre povedali, že Pencove vyhlásenia a tweety schvaľuje vedenie kampane. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy