Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Trumpova kandidatúra vyvoláva rozkol v strane
Zdielať na

Trumpova kandidatúra vyvoláva rozkol v strane

Zdroj: SITA

Skoro pätina amerických republikánov si želá, aby sa Donald Trump vzdal boja o Biely dom. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúr Reuters a Ipsos. Vo výsledku ankety sa podľa Reuters odráža dopad Trumpovho vplyvu na stranu, za ktorú bol do volieb nominovaný a v ktorej vyvoláva rozkol.

Pre to, aby Trump z kampane odstúpil, sa vyslovilo 19 percent účastníkov prieskumu. Sedemdesiat percent respondentov si myslí, že má pokračovať, a desať percent na to názor nemá.

Do prieskumu, ktorý sa uskutočnil medzi 5. a 8. augustom, sa zapojilo 396 ľudí registrovaných u Republikánskej strany.

Vo väčšom prieskume, ktorý sa pýtal 1162 ľudí bez ohľadu na ich stranícku príslušnosť, sa pre odstúpenie magnáta z kampane vyjadrilo 44 percent ľudí.

Reuters píše, že sondáž medzi republikánmi ukazuje na hlboké rozdelenie ich strany. Veľa významných členov už verejne vyhlásilo, že Trumpa vo voľbách 8. novembra voliť nebude. Zdôvodňujú to často jeho výbušné výroky a kontroverzné návrhy riešení problémov.

Dočasný zákaz moslimov do USA

Patrí k nim plán postaviť múr na hranici s Mexikom alebo dočasný zákaz vstupu moslimov do USA. Najnovšie k tomu Trump prispel v utorok, keď vyzval zástancu práva na nosenie zbraní, aby zastavili v ceste do Bieleho domu Clintonovej. Tvrdí, že mal na mysli volebnú silu tejto skupiny Američanov, avšak mnohí si jeho výrok vysvetlili ako výzvu k fyzickej likvidácii.

 Reuters tiež pripomína, že popularite sa v USA neteší ani Clintonová, pretože 53 percent Američanov ju nehodnotí priaznivo. Na Trumpa takto hľadí skoro 63 percent občanov USA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy