Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jedna z troch britských školáčok, ktoré utiekli k Islamskému štátu, je asi mŕtva
Zdielať na

Jedna z troch britských školáčok, ktoré utiekli k Islamskému štátu, je asi mŕtva

Zdroj: Profimedia

LONDÝN / Kadiza Sultana - jedna z troch britských školáčok, ktoré vlani vycestovali do Sýrie, aby sa pridali k extrémistickej organizácii Islamský štát - pravdepodobne zahynula pri ruskom nálete v meste Rakka. Na svojej internetovej stránke o tom dnes informovala stanica BBC.

Rodinný právnik Sultanaovcov Tasnime Akunjee v relácii BBC Newsnight vo štvrtok uviedol, že dostal správu, podredaľa ktorej Kadiza zahynula pred niekoľkými týždňami v Rakke. Túto informáciu ale zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť.

Podľa Akunjeeho slov bola Kadiza Sultana životom v Sýrii sklamaná a chcela Islamský štát opustiť, ale bála sa "brutálneho" trestu, ktorý by jej v prípade dolapenia hrozil.

Tri tínedžerky

Kadiza Sultana mala 16 rokov, keď spolu s dvoma vtedy 15-ročnými spolužiačkami, Shamimou Begumovou a Amirou Abaseovou, odleteli 17. februára 2015 z londýnskeho letiska Gatwick do Turecka a následne prekročili sýrske hranice.

Rodičom doma povedali, že idú na celodenný výlet. V Sýrii sa pravdepodobne zdržovali v Rakke, ktorá je neoficiálnym hlavným mestom Islamského štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy