Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pápež František vymenoval komisiu, ktorá má skúmať postavenie žien v cirkvi
Zdielať na

Pápež František vymenoval komisiu, ktorá má skúmať postavenie žien v cirkvi

VATIKÁN / Pápež František zriadil komisiu, ktorá ma preskúmať úlohu žien v cirkvi v časoch ranného kresťanstva. Podľa agentúry Reuters ide o krok, ktorý by mohol viesť v budúcnosti k zmene postavenia žien v rímskokatolíckej cirkvi. Tie sú zväčša na neviditeľných miestach.

Pápež ešte v máji upozornil, že služba diakónok, o ktorých sú správy v prvotnej cirkvi, nie je úplne jasná. Traktát pochádzajúci z tretieho storočia podľa Vatikánskeho rozhlasu skutočne o ženách v cirkvi hovorí, ale pripisuje im úlohu podriadenú biskupom, kňazom a iným cirkevným mužom.

Ich služba v kresťanských komunitách mala charakter pomoci a podpory a nebola rovnocenná práci pri oltári. 

Komisia

V cirkevných kruhoch sa v máji rozvinula debata po správe o pápežovom úmysle zriadiť komisiu, ktorá by preskúmala, či by bolo možné, aby ženy v budúcnosti mohli pôsobiť aj v kňazskej službe.

Okrem aktivity v rôznych rehoľných radoch, ktoré môžu aj riadiť, nie je pre ženy v ďalšej, vyššej cirkevnej hierarchii už žiadne miesto. Keď sa František stal pápežom, vyrojili sa špekulácie, že by sa mohol zasadtiť o to, aby sa mohli ženy stať aj kňažkami. František to ale vylúčil. 

Evanjelická cirkev

Úlohu diakonov, katolíckych duchovných s nižším stupňom vysviacky, môžu – rovnako, ako je tomu v prípade kňazov – zastávať len muži. Diakonskú službu ale smú na rozdiel od kňazov vykonávať aj ženatí muži.

V posilňovaní úlohy žien vo svojej hierarchii sú oveľa ďalej evanjelické cirkvi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy