Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najstaršia austrálska prvorodička. Žena v 63 rokoch porodila dcéru
Zdielať na

Najstaršia austrálska prvorodička. Žena v 63 rokoch porodila dcéru

Zdroj: Profimedia

MELBOURNE / Šesťdesiattriročná žena z Tasmánie sa stala najstaršou austrálskou prvorodičkou, keď porodila dcéru. Dievčatko prišlo na svet 1. augusta v 34. týždni tehotenstva cisárskym rezom v nemocnici v Melbourne.

Po niekoľkých rokoch neúspešných pokusov o vnútrodeložnom oplodnení použila žena, ktorej partner má 78 rokov, k počatiu embryo od zahraničnej darkyne. Spoločne s dcérou sa teraz žena, ktorej totožnosť nezverejnili, zotavuje v súkromnej pôrodnici. 

Predošlou austrálskou rekordmankou bola matka, ktorá v roku 2010 porodila svoje prvé dieťa v 60 rokoch. Svetový rekord drží Rumunka Adriana Illiescu, ktorá v roku 2005 porodila v 66 rokoch. 

Koniec prirodzeného tehotenstva

Austrálski odborníci na počatie hovoria, že zodpovedná klinika, kde sa robia umelé oplodnenia, by nemala vykonávať vnútrodeložné oplodnenie ženám starším ako 53 rokov. Tento vek je označovaný za "koniec prirodzeného tehotenstva"

"Dieťa potrebuje, aby sa o neho niekto staral 20 rokov, a existuje značná pravdepodobnosť, že toto táto žena nedokáže," povedala profesorka Monshskej univerzity Gab Kovacs. "Naše telá nie sú prispôsobené na to, aby sme rodili deti po šesťdesiatke," uzavrela. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy