Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parašutista skočil z takmer ôsmich kilometrov bez padáku. Dopadol do siete
Zdielať na

Parašutista skočil z takmer ôsmich kilometrov bez padáku. Dopadol do siete

LOS ANGELES / Parašutista Luke Aiikins prekonal doterajší rekord, keď v južnej Kalifornii zoskočil bez padáka z výšky 7 620 metrov a následne pristál v sieti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Štyridsaťdvaročný odvážlivec má na svojom konte už 18 000 zoskokov. Najnovší rekord sa uskutočnil v Simi Valley. Sieť, v ktorej pristál, mala rozmery 30 krát 30 metrov.  

"Aikinsov skok predstavuje vyvrcholenie jeho 26-ročnej kariéry. Ide zároveň o jeho osobný a svetový rekord, čo sa týka zoskoku z najväčšej výsky bez padáku či wingsuitu," uviedol parašutistov hovorca Justin Aclin. Wingsuit je oblek s nosnými látkovými plochami, ktoré umožňujú kĺzavý let. 

"Klamal by som, keby som tvrdil, že nie som nervózny," zveril sa Aikins ešte predtým, ako rekord pokoril. 

Pád do siete

Po dopade na chrbát trvalo len krátko, než organizátori sieť spustili dole a Aikins mohol objať svoju manželku Monicu, ktorej sa podľa americkej tlače veľmi uľavilo. 

Príprava na skok trvala 18 mesiacov. Do poslednej chvíle, keď už lietadlo s parašutistom stúpalo do potrebnej výšky, to pritom vyzeralo, že Aikins bude musieť mať preventívne padák. Tesne pred akciou ale dostal povolenie skočiť bez neho.

Aikins povedal, že skok s padákom by bol oveľa nebezpečnejší, pretožže padák by mu zabránil zaujať najlepšiu pozíciu pre dopad v rýchlosti 240 kilometrov za hodinu. 

"Takmer sa vznášam, je neuveriteľné, čo sa stalo. Bolo to úžasné," povedal Aikins po skoku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy