Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pomôžu Pokémoni? Zachráň ma, prosia sýrské deti z vojnovej oblasti
Zdielať na

Pomôžu Pokémoni? Zachráň ma, prosia sýrské deti z vojnovej oblasti

SÝRIA, IRAK / Sýrske deti, ktoré ohrozuje občianska vojna, môžu vraj zachrániť Pokémoni. V to aspoň dúfajú aktivisti, ktorí s nimi nafotili sériu fotografií. Na každej z nich drží jedno dieťa obrázok Pokémona s prosbou, ktorá trhá srdce.

Opozičná Sýrska národná rada (SNC), ktorá má podporu Západu, zverejnila fotografie detí z obliehaných sýrskych miest, ktoré držia v rukách obrázky jednotlivých pokemonov s textom, ktorý vyzýva k pomoci.

Prosba sa nemení. Menia sa len pokémoni a deti. "Uviazol som v meste Duma, zachráň ma! Som z Kafr Zity, zachráň ma! Som vo východnej Gute, zachráň ma!" Takto znejú zúfalé prosby detí na fotografiách.

Deti zomierajú

Sýrski rebeli sa snažia vyťažiť z celosvetovej mánie, ktorú hra vyvolala a upozorniť na osudy tých najzraniteľnejších a najnevinnejších v celom sýrskom konflikte - deti. Ten trvá už päť rokov. Každý deň pritom umierajú deti, ktoré nikto zachrániť nestihol.

Nájdu sa aj ľudia, ktorí mali viac šťastia. Podarilo sa im uniknúť z irackého Mosulu, mesta ešte stále ovládaného Islamským štátom. Riskovali pritom život, no tvrdia, že to za to stálo.

"Oni Vás zabijú, ak sa nepostíte. Zabijú vás, ak sa nemodlíte. Žiadne väzenie, žiadne tresty. Jediným trestom je smrť,"
hovorí jeden z utečencov.

Peklo na zemi

Ku kurdským pozíciám asi pätnásť kilometrov od Mosulu mnohí dorazili s vypätím posledných síl. "Najmä deti sú vždy neuveriteľne vyčerpané, dehydrované a vystrašené. To putovanie na nich zanechá veľké stopy," vysvetľuje lekár John, ktorý pracuje z utečencami.

Všetci pritom vedia, že počet utečencov po plánovanom začiatku ofenzívy na najväčšiu baštu islamistov v Iraku prudko stúpne. Každý sa bude chcieť dostať do bezpečia. Odborníci počítajú so stovkami tisíc utečencov. Podľa slov tých, čo strastiplnú cestu prežili je však už teraz v Mosule hotové peklo na zemi.

"Bolo to tam veľmi ťažká. Žiadna práca, prázdne obchody. Je to tam veľmi zlé," opisuje situáciu utečenkyňa.

Pokémon v Sýrii

Ani útek z Mosulu pritom nie je pre civilistov ideálnym riešením. Veľmi dobre vedia, že záchrana z pazúrov islamistov zároveň znamená len začiatok ďalšieho boja. Tentokrát s nálepkou utečencov.

Hra Pokémon GO sa odohráva vo virtuálnom svete, ale navádza hráča na reálna miesta, kde zbierajú kultový animované postavičky. "Ak hľadáte pokémona, nájdete ho v Sýrii," napísala opozičnej SNC na twitteri. Mnoho Sýrčanov má pocit, že si svet konfliktu, pri ktorom zahynulo už vyše 250 000 ľudí, nevšíma, poznamenala agentúra Reuters.

Najčítanejšie správy