Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Redaktor Rasťo Striško z Mníchova: streľba paralyzovala celé mesto
Zdielať na

Redaktor Rasťo Striško z Mníchova: streľba paralyzovala celé mesto

MNÍCHOV / Po streľbe v mníchovskom nákupnom centre ostalo toto bavorské mesto paralyzované zásahom policajných jednotiek celú noc. Až v ranných hodinách polícia uvoľnila príjazdové cesty do centra mesta. Náš reportér Rasťo Striško sa s kolegom Tomášom Szabom dostali nadránom do bezprostrednej blízkosti miesta tragédie. Do uzatvorenej oblasti streľby mohli vchádzať len vyšetrovatelia a záchranári.

Centrum Mníchova je od večerných udalostí hermeticky uzavreté políciou. Na mieste, kde sa ešte v piatok krátko popoludní hrali deti, ľudia popíjali kávu a alebo nakupovali v obchodnom centre Olympia. Mŕtve tela obetí 18 ročného strelca na ulici nevidieť. Sú ukryté za múrmi nákupného domu a reštaurácie. Stačila noc a polícia s takmer istotou vylúčila, že by išlo o riadený teroristický útok ozbrojeného komanda fanatikov.

Akonáhle policajní detektívi a spravodajské služby zistili, že mladý strelec útočil v nákupnom centre úplne sám a nemal komplicov, z miesta činu sa stiahla armáda a ulice Mníchove strážili len ozbrojení policajti.

Pozrite si živý vstup redaktora Rasťa Striška priamo z miesta tragédie v Mníchove:

Uzavreté nákupné centrum

Reportérovi Rasťovi Striškovi sa podarilo dostať do jednej časti nákupného centra Olympia. V jeho vnútri policajní technici od rána fotografovali mŕtve telá obetí, zbierali stopy a vystrelené projektily. Aj preto sa do uzatvoreného priestoru nedostali ani ľudia, ktorí tam pracujú, či bývajú. Polícia kontrolovala doklady a osobné veci každému, kto chcel prekročiť policajné pásky.

Idajed, je očitý svedok streľby. Je to Turek, ktorý v Mníchove žije 20 rokov. V čase masakry bol pri výstreloch so svojim synovcom.

"Bol som so synovcom na ulici, keď sa spustila veľmi intenzívna paľba. Strelca som nevidel, ale videli sme utekať policajné hliadky," opisuje udalosti Idajed.

Krik a výstrely

Na miesto tragédia sa od rána chodili pozerať domáci aj ľudia z okolia. V dave novinárov z celého sveta, neustále zvonil telefón nenápadnej žene v dlhými vlasmi. Pôvodom je z Grécka. Keď začala v obchodnom centre streľba, s kolegyňou si práve menili služby. V nákupnom dome pracuje už roky.

"Boli sme za pultom predajne keď sme uvideli ako ľudia začali v panike utekať. Strelca som nevidela ale výstrely som počula. Boli tam aj deti. Počula som rinčanie skla a krik," hovorí Katherine.

Reportér Rasťo Striško sledoval situáciu v Mníchove už od skorého rána:

Kvety a sviečky

Už popoludní pred policajné hliadky ľudia začali prinášať kvety a sviečky. Obyvateľka Mníchova Saňja aj so svojim priateľom Chrisom priniesli aj rukou napísané poďakovanie policajtom a vojakom.

"Volala mi kamarátka, že počuje streľbu. Zapla som televíziu a tam hovorili, že nesmieme vychádzať z domovov. Môj priateľ bol vtedy ale vonku. Plakala som, nevedela som či je v poriadku," opisuje večerné udalosti Saňja.

Jej priateľ Chris je z Nigérie a v čase útoku bol na ulici, keď kráčal akurát domov. "Je dobré že ten muž, ten útočník je mŕtvy. Po tom, čo nám včera urobil, som doma plakal dve hodiny," dodal Chris.

Pozrite si reportáž Rasťa Striška priamo z Mníchova:

Najčítanejšie správy