Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aký bol strelec z Mníchova? Samotár trpiaci depresiou a posadnutý streľbou
Zdielať na

Aký bol strelec z Mníchova? Samotár trpiaci depresiou a posadnutý streľbou

MNÍCHOV / Osemnásťročný Nemec iránskeho pôvodu zastrelil deväť ľudí a dvadsaťsedem ďalších zranil predtým, než obrátil zbraň proti sebe. Nešlo pritom o teroristický útok a tento šialený čin zrejme nesúvisel s utečeneckou krízou. Spolužiaci strelca identifikovala ako Aliho Sonbolyho, nemecké média ho označujú ako David Sonboly.

Útok, pri ktorom v piatok v Mníchove strelec zabil deväť ľudí a potom sám seba, nemal politický motív. Na tlačovej konferencii to v piatok povedal mníchovský policajný riaditeľ Hubertus Andrä. Pri útoku sa zranilo 27 ľudí, desať z nich vážne.

Podľa neho z doterajšieho vyšetrovania nevyplýva, že mal útočník napojenie na utečencov alebo radikálov z takzvaného Islamského štátu. Preukázala sa ale jasná súvislosť medzi útokom a činom nórskeho pravicového extrémistu Andersa Behring Breivika, ktorý presne pred piatimi rokmi zavraždil 77 ľudí.

Pozrite si reportáž z Mníchova:

Posadnutý streľbou

Mníchovský policajný riaditeľ Hubertus Andrätok dodal, že išlo o "čin rozzúreného strelca", ktorý nekonal z politických dôvodov. Medzi jeho vecami polícia našla knihu s názvom Streľba v hlave: Prečo študenti zabíjajú. Podľa policajného riaditeľa, bol útočník posadnutý témou hromadného zabíjania.

Mníchovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch poznamenal, že páchateľ "trpel určitým druhom depresie. " David sa tiež v minulosti liečil na psychiatrickej klinike a užíval na svoj duševný stav aj lieky.

Policajný vyšetrovateľ Robert Heimberger potvrdil, že útočník zneužil facebookový účet jednej užívateľky. Pomocou neho lákal ľudí do reštaurácie McDonalds na vopred dohodnutú hodinu. Dejiskom útoku bol priestor pred reštauráciou McDonald 'v blízkosti nákupného centra Olympia.

Deň smútku

Mníchovský starosta Dieter Reiter vyhlásil na sobotu v Mníchove deň smútku za obete a vyjadril "šok nad týmto hrozným činom a sústrasť rodinám a priateľom obetí." Podľa polície, mal útočník dvojité občianstvo - nemecké a iránske. Andrä povedal, že sa muž sa narodil a vyrástal v Mníchove.

Strieľal z poloautomatickej pištole a podľa prokuratúry nemal zbrojný pas. Väčšina jeho obetí boli mladí ľudia vo veku od 13 do 21 rokov. Iba jedna obeť bola staršia ako 45 rokov. Tri obete boli Turci, tri kosovskí Albánci, jeden bol občanom Grécka a jeden Maďarska.

Obmedzenie metra

Streľba v Mníchove bola od 14. júla už tretím útokom spáchaným v Západnej Európe na civilistoch. V Mníchove v piatok večer a v noci zasahovalo na 2300 policajtov.

Okrem bavorských jednotiek, sa zapojili aj špeciálne jednotky z Bádenska-Württemberska, Hesenska a takisto z Rakúska. Polícia vydala odporúčanie, aby občania nevychádzali zo svojich domovov. Zastavila sa tiež hromadná doprava v meste.

Najčítanejšie správy