Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Baton Rouge strieľal seržant, ktorý v Iraku dostával medaily
Zdielať na

V Baton Rouge strieľal seržant, ktorý v Iraku dostával medaily

BATON ROUGE / Strelec, ktorý v nedeľu v meste Baton Rouge na juhovýchode USA zabil troch policajtov a ďalších troch zranil, bol v minulosti príslušníkom americkej námornej pechoty. Agentúre Reuters to povedal vládny zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

Americké médiá už skôr uviedli, že strelcom bol dvadsaťdeväťročný Gavin Long. Úrady však totožnosť útočníka doposiaľ oficiálne nezverejnili. Predpokladá sa, že po policajtoch strieľal iba jeden muž, podľa úradov nie je jasné, či mu niekto nepomáhal. K možným motívom útoku sa úrady odmietli vyjadriť.

Cieľom sú beloši

Polícia v Baton Rouge na začiatku júla za nejasných okolností zastrelila černocha Altona Sterlinga. Jeho smrť vyvolala po celých Spojených štátoch protesty proti správaniu polície voči černochom. Long bol podľa médií taktiež čiernej pleti.

V Dallase tento mesiac strelec počas protestov zabil päť policajtov. Vyšetrovatelia útočníka identifikovali ako dvadsaťpäťročného černocha Micaha Xaviera Johnsona, ktorý vyjednávačom podľa médií povedal, že jeho cieľom sú belošskí policajti.

Námorná pechota

Long podľa vojenských záznamov slúžil v americkej námornej pechote od augusta 2005 do augusta 2010 a dosiahol hodnosti seržanta. V období od júna 2008 do januára 2009 pôsobil v Iraku a získal niekoľko medailí, napísali agentúry AP a Reuters.

Denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroj oboznámený s vyšetrovaním uviedol, že Long bol spojený s protivládnou skupinou New Freedom Group.

Najčítanejšie správy