Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nová britská vláda. Úniu opustíme v roku 2018, tvrdí minister brexitu
Zdielať na

Nová britská vláda. Úniu opustíme v roku 2018, tvrdí minister brexitu

LONDÝN / Očakáva sa, že nastupujúca britská konzervatívna premiérka Theresa May vytvára nový kabinet. Krátko po stredajšom prevzatí moci od Davida Camerona už menovala jedného z vodcov brexitu Borisa Johnsona šéfom diplomacie.

Doterajšieho šéfa diplomacie Philipa Hammonda menovala ministrom financií. Poslanec David Davis sa stal "ministrom brexitu" zodpovedným za vyjednávanie odchodu z Európskej únie s únijnými partnermi.

Davis sa vyjadril, že krajina sa na výstupové rozhovory musí najprv pripraviť, čo si vyžaduje čas. "Celý proces by sme mali dokončiť tak, aby článok 50 mohol byť spustený pred koncom tohto roka alebo na začaitku budúceho roka," napísal minister ešte ako poslanec. Do decembra 2018 očakáva formálnu odluku od Únie.

V roku 2020pred parlamentnými voľbami budú podľa Davisa konzervatívci schopní ukázať voličom prvé úspechy hospodárstva, ktoré bude zamerané na globálne obchodovanie.

Noví ministri

Medzi už menovanými členmi vlády je aj bývalá ministerka energetiky Amber Rudd, ktorá bude viesť ministerstvo vnútra.

O kreslo ministra spravodlivosti prišiel bývalý líder kampane za odchod Británie z Európskej únie Michael Gove. Gove bol spolu s Borisom Johnsonom jedným z lídrov kampane za brexit a neskôr proti nemu a Therese May kandidoval na post lídra Konzervatívnej strany a premiéra.

Za a proti brexitu

Okrem toho premiérka odvolala aj doterajšiu ministerku školstva Nicky Morgano a ministra kultúry Johna Whittingdalea. Nicky Morgan nahradí Justine Greening, ktorá bola doteraz ministerkou pre medzinárodný rozvoj. Vo funkcii ministra obrany bude aj naďalej pôsobiť Michael Fallon a novou ministerkou spravodlivosti sa stala Elizabeth Truss, ktorá v Cameronovej vláde zastávala funkciu ministerky pôdohospodárstva.

Podľa denníka The Guardian nová premiérka pri vytváraní vlády zohľadňuje, kto bol z doterajších ministrov za brexit a kto proti nemu. Tiež chce mať vo vláde viac žien, čo podľa denníka môže ohroziť niektorých Cameronových "starých chránencov".

Odchod Británie z Únie

Pri formovaní vlády bude Theresa May mať podľa komentárov tiež na pamäti, že sľúbila obnoviť jednotu vnútri Konzervatívnej strany a medzi obyvateľmi, ktorú vážne narušila tvrdá kampaň pred referendom a jeho výsledok. Mnoho občanov je podľa agentúry Reuters nahnevaných na politické elity.

Hlavnou úlohou novej vlády bude zrealizovanie čo najmenej bolestného odchodu krajiny z Európskej únie a musí sa s európskymi partnermi dohodnúť na novej vzájomne prospešnej spolupráci. Tieto rokovania budú zložité a budú trvať asi dva roky.

Theresa May formuje vládu. Šéfom diplomacie sa stal Boris Johnson, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy