Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
David Cameron sa rozlúčil, vystriedala ho Theresa May
Zdielať na

David Cameron sa rozlúčil, vystriedala ho Theresa May

LONDÝN / Po Margaret Thatcher šéfuje Británii druhá žena. Theresa May má vyviesť krajinu z najnovšej krízy, ktorá nastala potom, čo sa väčšina voličov vyslovila za odchod z Európskej únie.

Británia má novú premiérku. Kráľovná Alžbeta II. v stredu popoludní poverila úradom doterajšiu ministerku vnútra Theresu May. Vo funkcii vystriedala Davida Camerona, ktorý vláde šéfoval šesť rokov, no odstúpil po nedávnom referende o zotrvaní v Európskej únii.

Cameronova rozlúčka

David Cameron sa v stredu objavil poslednýkrát v Dolnej snemovni britského parlamentu, kde čelil otázkam poslancov.

"Vážený pán predsedajúci, dnes som mal stretnutie s ministrami, potom sa stretávam s Jej veličenstvom a môj diár na zvyšok dňa je mimoriadne prázdny," informoval odchádzajúci premiér David Cameron.

SITA

Veľká časť interpelácií mala žartovný tón. "Pokiaľ viem, v tejto chvíli sú k dispozícií vedúce miesta v národnom futbalovom tíme, v Top Gear, ale aj ďalšie miesta, ktoré treba čím skôr zaplniť," povedal.

Kocúr Larry

Odchádzajúci premiér poslancom na záver povedal, že najviac mu bude smutno za vládnym kocúrom Larrym, ktorého zanecháva na Downing Street.

"Musím poprieť fámy, že nemám Larryho rád. Mám ho rád a mám na to aj dôkaz," konštatoval.

SITA

Z parlamentu odišiel David Cameron za nadšeného potlesku konzervatívnych poslancov.

Theresa May a topánky

Nová ministerská predsedníčka Theresa May je známa tým, že zbožňuje extravagantné topánky. Do Buckinghamského paláca si obula klasiku.

SITA

Theresa May je dcérou protestantského duchovného a nemá deti. Označujú ju za britskú Angelu Merkel.

Ženy vo funkciách

Donedávna patrila medzi odporcov brexitu, teraz ale tvrdí, že za jej vlády sa v Británii stane brexit úspechom. Theresa May sa nechce so začatím rozhovorov o vystúpení z Európskej únie príliš ponáhľať. Odmieta aj možnosť predčasných volieb a mieni zotrvať až do najbližších volieb, ktoré budú v roku 2020.

Netají sa tým, že vo vláde sa chystá až polovicu ministerských postov obsadiť ženami.

David Cameron sa rozlúčil, vystriedala ho Theresa May, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy