Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Český prezident Zeman dovolenkoval opäť na svojej jachte, nafukovacom člne
Zdielať na

Český prezident Zeman dovolenkoval opäť na svojej jachte, nafukovacom člne

BRATISLAVA / Aj prvý muž štátu je len človek a tiež sa teší na letnú dovolenku. Ten náš, aj ten český. Andrej Kiska sa na to ešte len chystá, no jeho český kolega Miloš Zeman už má za sebou trojdňový relax. Už tradične pritom nemohol vynechať svoj obľúbený rituál - plavbu po rybníku v Novom Veselí na Vysočine.

"Páni a dámy, mali by ste ísť tiež do vody alebo aspoň na čln. Trávili by ste čas niečím užitočným, než márnym zaháľaním," povedal pred novinármi český prezident Miloš Zeman.

Rybník v Novom Veselí sa na chvíľu premenil na VIP zónu, ktorú prísne strážila prezidentova ochranka. Potom už Miloš Zeman v modrých plavkách nastúpil do svojho legendárneho nafukovacieho člna. Do vody musela ísť aj ochranka.

Ochranka je v pätách aj slovenskému prezidentovi. Dvadsaťštyri hodín denne, 365 dní v roku. "Prezident ako jediný ústavný činiteľ na Slovensku nevie podpísať takzvaný reverz. Teda zrieknuť sa ochranky," uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan. 

"V zahraničí sa podieľa na preprave ústavných činiteľov aj v prípade dovoleniek väčšinou ochranka navštíveného štát v koordinácii s našou ochrankou," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Kerátová. 

Bežnou komerčnou linkou

Prezident má zakázané šoférovať. Ak ide na dovolenku letecky, tak bežnou komerčnou linkou.

Prezident, premiér a predseda parlamentu musia termíny svojich dovoleniek konzultovať. Platí nepísané pravidlo, že aspoň jeden z nich musí byť na území Slovenska. "Dunaj, pes. To je to najlepšie, pri čom si oddýchnem," povedal premiér Robert Fico.

Prezident Andrej Kiska má podľa jeho hovorcu voľnú ruku pri výbere destinácie. Vyhýba sa ale rizikovým oblastiam.

Pozrite si reportáž Barbory Jánošovej:

Zdielať na

Najčítanejšie správy