Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Istanbul je takmer mestom duchov. Chýbajú mu turisti
Zdielať na

Istanbul je takmer mestom duchov. Chýbajú mu turisti

ISTANBUL / Turistov je tak málo, že môžete počuť zvuk ich krokov po prázdnej nákupnej triede. Takmer týždeň po smrteľnom bombovom útoku na letisku je v Istanbule desivé ticho, píše agentúra AFP.

Kúzlo najväčšieho mesta Turecka po storočia vábilo návštevníkov. Istanbul ponúka viacero pamätihodností i krásnych scenérií, od historických mešít a palácov až po nádherný výhľad cez šumivý Bosporský prieliv. Avšak pre ľudí pracujúcich v kedysi prekvitajúcom turistickom sektore predstavuje samovražedný útok z minulého týždňa ďalší klinec do rakvy odvetvia, ktoré sa už tak potáca pre sériu útokov z tohto roku.

"Je to katastrofálne," hovorí Orhan Sönmez, keď zúfalo ponúka prehliadky chrámu Hagia Sofia, rozsiahlej bývalej mešity a kostola, v ktorom je múzeum. "Celý život som bol turistický sprievodca. Väčšina z nás sa teraz ale dostala do kritického bodu, kedy nevieme, či môžeme takto pokračovať. Je to tragédia," uzatvára Sönmez. 

Mesto zíva prázdnotou

Reštaurácie sú prázdne v celej turistickej štvrti Sultanahmet v izby v päťhviezdičkovom hoteli sa dajú rezervovať za zvýhodnené ceny.

Atmosféru mesta duchov posilňuje aj fakt, že veľa obyvateľov Istanbulu mesto opustilo pre deväťdňové sviatky, ktoré sa začali v sobotu.

Medzi 45 ľuďmi zavraždenými na Ataturkovom letisku počas atentátu bolo 19 cudzincov. Z útoku sú podozriví džihádisti z takzvaného Islamského štátu. Analytici tvrdia, že útok mohol byť zámerným pokusom oslabiť turecký štát prostredníctvom poškodenia jeho turistického priemyslu.

Islamský štát je obviňovaný aj z januárového samovražedného výbuchu, ktorý zabil 12 nemeckých turistov v časti Sultanahmet. Traja Izraelčania a jeden Iránec potom zomreli pri ďalšom útoku v marci na obchodnej triede Istiklal.

Radikálna kurdská skupina TAK, ktoré počas tohto roku spáchala v Turecku niekoľko útokov, tiež varovala zahraničných turistov, aby zostali mimo krajiny potom, čo zabila 11 ľudí v Istanbule pri automobilovom výbuchu v júni.

Varovanie občanov

Spojené štáty, Nemecko a niekoľko ďalších krajín varovalo svojich občanov pred hrozbami v Turecku, ktoré je kandidátom na členstvo v Európskej únii.

Tí, ktorí do krajiny stále prichádzajú, tvrdia, že si užívajú pokoj a ticho v čase, kedy sa útoky džihádistov odohrávajú po celom svete. "Môže sa to stať v ktoromkoľvek meste - je to taká lotéria nešťastia," hovorí írska turistka Nessa Feehan, ktorá si prezerá prázdne obchody v časti Sultanahmet, čím si kráti čas počas prestávky na svojej ceste do Indie. "Miestni ľudia sú naozaj priateľskí a ja si vážne myslím, že sa vrátim, aby som tu strávila viac času," uzatvára.

Ruský zákaz

V máji Turecko postihol najhorší pokles návštevnosti za posledných 22 rokov. Medziročne o mínus 35 percent. Sektor, ktorý bežne zarába 30 miliárd eur, prešiel do voľného pádu.

Čiastočne išlo o dôsledok ruského zákazu turistických zájazdov do Turecka, čím Moskva potrestala Ankaru pre ostrý diplomatický spor. Zákaz Kremeľ zrušil minulý týždeň, kedy sa obe krajiny zmierili - dôvod k oslavám v rekreačnej provincii Antalya, kam sa Rusi tradične jazdia húfne opaľovať. Bude to vzpruha pre celý turistický priemysel, ale Rusi skôr uprednostňujú all-inclusive pobyty na tureckom tyrkysovom pobreží než zájazdy za históriou Istanbulu.

"Pokiaľ to takto pôjde ďalej, mnoho obchodov skončí," povedal Ismail Çelebi, znepokojujúci sa za lesknúcim sa pultom svojho klenotníctva. "Uvažujem o tom, že sa presťahujem do USA. Tu nem§žem zarobiť peniaze," dodáva.

Veľké čínske turistické skupiny, ktoré stále prichádzajú, sú asi jediným svetlým bodom na obzore, tvrdí Ismail Çelebi s tým, že utrácajú "šialené peniaze". "Ale nestačí to," dodáva. "Potrebujeme aj Američanov a Európanov". Jeho obchod je pritom čo by kameňom dohodil od miesta, kde pred šiestimi mesiacmi bomby zabili dvanásť Nemcov - a Ismail Çelebi hovorí, že ľuďom nevyčíta, že tam nechcú chodiť. "Dokonca aj ja sa bojím chodiť sem pracovať," uzatvára.

Obete nedávneho útoku na istanbulskom letisku:

Zdielať na

Najčítanejšie správy