Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V Turecku vraždili džihádisti z Východu, počet obetí stúpol na 44
Zdielať na

V Turecku vraždili džihádisti z Východu, počet obetí stúpol na 44

ISTANBUL / Traja samovražední atentátnici, ktorí v utorok na istanbulskom letisku zabili 44 ľudí, pochádzali z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Jedným z útočníkov bol údajne Čečenec. Potvrdili to turecké úrady.

Polícia sa snaží objasniť pozadie utorňajšieho atentátu, ktorý si vyžiadal 44 obetí a dve stovky zranených. Agentúra Anadolu informovala, že polícia uskutočnila sériu razií v Istanbule. 

Podľa medializovaných informácií mali samovražední útočníci ruské, uzbecké, kirgizské občianstvo. Jedným z nich mal byť Čečenec, ktorý prišiel do Turecka zo sýrskej Rakky, bašty islamistov.

Bezpečnosť zlyhala

Nejasnosti panujú okolo toho, ako sa samovražedný atentát na Atatürkovom letisku v Istanbule v utorok večer odohral. Turecké úrady tvrdia, že bezpečnostné opatrenia na treťom najrušnejšom európskom letisku (vlani ním prešlo 61 miliónov pasažierov) rozhodne zlyhala.

"Keď sa teroristom nepodarilo prejsť cez bezpečnostné skenery pri vchode, vrátili sa po zbrane a začali strieľať na kontrolné stanovištia," vyhlásil turecký premiér Binali Yildirim.

Sled udalostí je ale zatiaľ nejasný. Podľa oficiálnych tureckých zdrojov sa prvý atentátnik odpálil pri bezpečnostnej kontrole pri vchode, aby spôsobil chaos a aby druhý útočník mohol preniknúť do budovy. Tam sa potom na prvom poschodí odpáli. Tretí sa podľa oficiálnych zdrojov odpálil vonku.

Podľa dvoch tureckých anonymných zdrojov, ktoré citovala agentúra AP, sa jeden z útočníkov odpálil v príletovej hale, jeden prenikol o poschodie vyššie a odpálil sa v odletovej hale a tretí spustil detonáciu pred vchodom.

Odlietalo sa normálne

Chod letiska v Istanbule bol čiastočne obnovený už v stredu ráno a zatiaľčo v stredu zrušila spoločnosť Turkish Airlines približne 340 letov, dnes by už mali všetky lietadlá letieť podľa plánu.

Najčítanejšie správy