Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dopad víťazstva brexitu: Britská opozícia sa štiepi
Zdielať na

Dopad víťazstva brexitu: Britská opozícia sa štiepi

LONDÝN / Vodca britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn odvolal zo svojho tieňového kabinetu ministra zahraničných vecí Hilaryho Benna. Krátko potom rezignovala na svoj post tieňová ministerka zdravotníctva Heidi Alexander. Spory v opozícii sa stupňujú po štvrtkovom referende o členstve Británie v EÚ, v ktorom zvíťazili stúpenci brexitu.

Jeremy Corbyn čelí tlaku straníckych kolegov, vrátane Benna, pre svoj údajne nedostatočný boj za zotrvanie Británie v Únii. Dve členky strany už podali návrh na hlasovanie o nedôvere straníckemu vodcovi.

Zmena vedenia

Podľa správ z britskej tlače Benn presvedčoval ostatných tieňových ministrov, aby rezignovali, pokiaľ by šéf strany Corbyn ignoroval výsledok hlasovania o nedôvere. Už dnes sa ale svojho postu vzdala Heidi Alexander, ktorá v liste straníckemu šéfovi napísala, že si ho nedokáže ďalej predstaviť ako dôveryhodného vodcu opozície.

"Aj keď Vás rešpektujem ako zásadového muža, neverím, že máte schopnosť sformulovať otázky, ktoré si teraz krajina žiada, a myslím si, že pokiaľ by sme mali zostavovať budúcu vládu, je nevyhnutná zmena vedenia," napísala tieňová ministerka v liste, ktorý zverejnila na sociálnej sieti Twitter.

Corbyn už dal najavo, že odísť z vedenia strany nemá v pláne, na rozdiel od predsedu vlády Davida Camerona. Ten v piatok oznámil, že od začiatku októbrovej konferencie Konzervatívnej strany by krajina už mala mať nového premiéra. Corbyn naopak vyhlásil, že bude bojovať s akýmikoľvek pokusmi o zosadenie.

Vlažná kampaň

Corbynovi labouristi sa pred referendom väčšinou snažili o zotrvanie Británie v Európskej únii. Médiá ale Corbyna kritizujú, že kampaň za pokračujúce členstvo Británie v EÚ viedol "vlažne". V piatok len povedal, že je potrebné sa s výsledkom zmieriť. Británia podľa neho musí na výsledok reagovať "pokojne a racionálne".

Zdroje z labouristickej strany povedali spravodajskému serveru BBC News, že je veľmi pravdepodobné, že viacero členov tieňového kabinetu podá demisiu, ak Corbyn nebude výsledok hlasovania o nedôvere rešpektovať.

Európa tlačí na Britániu, aby čo najrýchlejšie vystúpila, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy