Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Muž zavraždil policajta a jeho manželku, údajne bol členom Islamského štátu
Zdielať na

Muž zavraždil policajta a jeho manželku, údajne bol členom Islamského štátu

MAGNANVILLE / Zatiaľ neznámy páchateľ ubodal v pondelok večer v obci Magnanville ležiacej 60 kilometrov severozápadne od Paríža na smrť policajta a jeho manželku, ktorá pracovala na francúzskom ministerstve vnútra. Ich trojročného syna sa podarilo zachrániť živého, informovali francúzske médiá.

Podľa nich tlačová agentúra Amak, blízka Islamskému štátu, vzápätí s odvolaním sa na nemenovaný "zdroj" zverejnila správu, že muž bol bojovníkom tejto extrémistickej organizácie. IS sa však k činu zatiaľ oficiálne neprihlásil.

Manželka s dieťaťom

Dráma sa začala okolo 20:30, keď muž pristúpil k policajtovi v civile pred jeho domom a viackrát ho bodol. Policajt zomrel na mieste činu. Potom vošiel do policajtovho domu, kde sa zabarikádoval s jeho manželkou a dieťaťom.

Vyjednávačom sa niekoľkokrát podarilo nadviazať kontakt s páchateľom, ten sa však odmietal vzdať. Príslušníci elitnej policajnej jednotky RAID preto krátko pred polnocou vnikli do obytného domu násilím, povedal hovorca ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet.

Alláhu akbar

Keď policajti vstúpili do domu, muža zastrelili. Vo vnútri našli mŕtve telo ženy; zatiaľ nie je jasné, v ktorej fáze operácie prišla o život. Trojročný syn manželov neutrpel pri zásahu žiadne zranenia.

Denník Le Parisien na svojej stránke uviedol, že útočník podľa svedkov údajne kričal Alláhu akbar (Alah je najväčší). Niekoľko susedných domov bolo počas zásahu evakuovaných.

Pracovala na ministerstve

Zavraždeným policajtom bol podľa francúzskych médií 42-ročný Jean-Baptiste Salvaing. Úrad francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda informoval, že policajtova manželka bola zamestnankyňou ministerstva vnútra, jej meno však zatiaľ nebolo zverejnené.

Hollande dôrazne odsúdil tento "ohavný čin" a vyslovil sústrasť rodine a priateľom obetí. Zároveň oznámil, že na dnes o 7:45 zvolal kvôli tomuto incidentu mimoriadne stretnutie.

Teroristický čin

Magnanville navštívi minister vnútra Bernard Cazeneuve. Prípadu sa ujalo oddelenie parížskej prokuratúry pre boj proti terorizmu.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve označil prípad za teroristický čin. Uviedol tiež, že francúzska polícia od začiatku roka zadržala viac než sto ľudí považovaných za bezpečnostnú hrozbu.

Larrossi Abballa

Útočník bol v minulosti odsúdený k trom rokom väzenia za to, že pomáhal džihádistom odcestovať do Pákistanu. Informovala o tom francúzska televízia BFM TV, ktorá vraha identifikovala s ostatnými francúzskymi médiami ako 25 ročného Larossiho Abballu.

Podľa novinára Davida Thomsona, ktorý sa špecializuje na džihádistické internetové siete, predpokladaný páchateľ útoku Larossi Abballa sa k svojim činom priznal prostredníctvom svojej stránky na sociálnej sieti Facebook.

Majstrovstvá cintorínom

Využil tiež funkciu Live a zverejnil snímky svojich obetí. Medzičasom je jeho facebooková stránka už nedostupná.  Podľa Thomsona páchateľ zverejnil na svojej stránke "dlhý text s priznaním". Vyzval v ňom tiež na zabitie viacerých osôb a spresnil, že majstrovstvá Európy vo futbale, ktorých sú Francúzsko hostiteľom až do 10. júla, "budú cintorínom".

Pozrite si zábery z miesta činu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy