Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Príbuzný obete vlaňajšej nehody Germanwings žaluje pilotovu lekárku
Zdielať na

Príbuzný obete vlaňajšej nehody Germanwings žaluje pilotovu lekárku

BERLÍN / Jeden z príbuzných obetí vlaňajšej havárie lietadla nemeckých aeroliniek Germanwings podal žalobu na praktickú lekárku Andreasa Lubitza, ktorý vtedy ako druhý pilot so strojom zámerne narazil do horského masívu. Pozostalý, ktorý pri nešťastí stratil dcéru a vnuka, sa chce dozvedieť, ako vôbec mohol Lubitz aj napriek svojmu psychickému stavu pracovať ako pilot.

V žalobe podľa denník Die Welt 61-ročný muž tvrdí, že Lubitzova praktická lekárka o závažnosti stavu svojho pacienta neinformovala leteckú spoločnosť a ani Spolkový úrad pre leteckú dopravu.

Žaloba

Pozostalý je presvedčený, že v takomto prípade nemohlo byť praktické lekárstvo uplatnené.

Už pred niekoľkými týždňami podal žalobu na lekársku službu materskej spoločnosti Lufthansa, pod ktorú Germanwings patrí, a tiež na zodpovedné osoby zo Spolkového úradu pre leteckú dopravu. V žalobe uviedol, že úrady vedeli o Lubitzových ťažkých depresiách, preto mu nemali povoliť sadnúť si do kokpitu.

Depresie

Lubitz sa dlhodobo liečil na depresie. Pre zdravotné problémy navštívil na prelome rokov 2014 a 2015 viacero lekárov a jeden z nich dva týždne pred katastrofou odporučil, aby sa liečil na psychiatrickej klinike. Na deň nehody mal od lekára papier o práceneschopnosti, ktorý našla polícia u neho doma roztrhaný.

Pri havárii, ktorú spôsobil Lubitz, zomrelo všetkých 150 ľudí na palube.

Lubitz mal haváriu lietadla naplánovaná vopred, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy