Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri Kréte sa prevrátila loď so 700 utečencami, zachránili 300 ľudí
Zdielať na

Pri Kréte sa prevrátila loď so 700 utečencami, zachránili 300 ľudí

ATÉNY / Asi 140 kilometrov južne od Kréty sa v piatok prevrátila loď so 700 utečencov na palube. Oznámila to Medzinárodná organizácia pre migráciu. Grécke námorníctvo podľa agentúry AFP hlási, že doteraz zachránili asi 340 ľudí a po ďalších pátrajú. Z mora tiež vytiahli prvé štyri telá. Odhad možného počtu obetí zatiaľ nezverejnili.

Utečenci podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu vyplávali z Afriky. Cieľom plavby bolo zrejme Taliansko, napísala agentúra ANSA. Do rozsiahlej záchrannej operácie sa zapojili dve hliadkové lode a tri helikoptéry s vojenským lietadlom.

Silný vietor

Záchranárom pomáhajú aj štyri ďalšie plavidlá, ktoré boli v čase nešťastia v oblasti. Grécka prístavná polícia informovala, že v mieste prevrhnutia lode je dobré počasie. Prácu záchranárom ale sťažuje silný vietor. 

Agentúra ANSA uviedla, že poplach ako prvá vyhlásila talianska námorná hliadka a potom ich grécki kolegovia. Agentúra AFP upresnila, že taliansku pobrežnú stráž už vo štvrtok večer informovala istá talianska nákladná loď o možnom plavidle s migrantmi v problémoch: v reakcii na to štyri ďalšie lode zmenili kurz a vydali sa do ohlásenej oblasti. Jedna z týchto lodí v piatok skoro ráno oznámila, že plavidlo s migrantmi sa prevrátilo.

Využívajú Krétu

Pobrežná stráž uviedla, že stroskotané asi 30 metrov dlhé plavidlo pripomína veľkú rybársku loď. Podľa informácií AP sa loď po prevrátení úplne nepotopila.

Pašeráci a prevádzači po uzatvorení balkánskej trasy začali na prepravu ľudí do Európy využívať trasu cez grécku Krétu. Tento týždeň na ostrov priplávalo niekoľko desiatok ľudí.

Tiež sa obnovila prevádzka na stredomorskej utečeneckej trase zo severnej Afriky do Talianska. Minulý týždeň sa na nej pri nehodách utopilo alebo pátrajú po zhruba 1 000 ľuďoch, uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu. Celkovo tak v mori tento rok zomrelo vyše 2 600 migrantov. 

Balkánska trasa, po nej sa prepravovali ešte minulý rok utečenci, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy