Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Riaditeľ ZOO obhajuje zabitie gorily s dieťaťom vo výbehu
Zdielať na

Riaditeľ ZOO obhajuje zabitie gorily s dieťaťom vo výbehu

NEW YORK / Ako jediné možné riešenie zúfalej situácie obhajoval riaditeľ americkej ZOO víkendové zabitie gorilieho samca po páde štvorročného dieťaťa do výbehu. Kritika, ktorá zahltila internet, bola namierená jednak na pracovníkov ZOO, že nedokázali zneškodniť zviera uspávací strelou, a na matku dieťaťa, že nedávala pozor. Do výbehu ľudia sypali kvety a zamestnanci ZOO od nich prijímali slová útechy, uviedla agentúra AP.

Incident sa stal v sobotu v zoologickej záhrade vo východoamerickom Cincinnati. Ošetrovatelia zastrelili samca gorily nížinnej Harambeho potom, čo vliekol štvorročného chlapca preč. Dieťa predtým preliezlo zábradlie a spadlo do priekopy.

Riaditeľ záhrady Thane Maynard vyhlásil, že samec bol rozrušený a zmätený a svojou silou by dokázal rozdrviť kokosový orech. Usmrtenie sedemnásťročného zvieraťa podľa neho "bola ťažká, ale správna voľba, pretože chlapcovi zachránila život".

Spravodlivosť pre Harambeho

Na internete ale vznikla petícia kritizujúce zásah. Na facebooku vznikla aj stránka pod názvom Spravodlivosť pre Harambeho, ktorú podporilo 3 000 osôb.

Iná petícia, pod ktorú sa podpísalo viac ako 100 000 ľudí, požaduje, aby bola matka vyšetrená pre zanedbanie starostlivosti o dieťa. Podľa svedkov síce zakázala dieťaťu približovať sa do nebezpečnej blízkosti výbehu, zadržať ho však nedokázala. "Nehody sa stávajú, ale ja som šťastná, že boli správni ľudia na správnych miestach," uviedla podľa médií matka na twitteri.

Ohrozené druhy

Okrem kritiky, podľa riaditeľa, počujú zamestnanci aj slová podpory a viac ľudí ako kedykoľvek predtým sa ich pýta, ako môžu podporiť chov goríl nížinných.

Tieto primáty patria medzi ohrozené druhy. Od Harambeho, ktorý sa narodil v zoologickej záhrade v Texase, si ZOO v Cincinnati sľubovala, že ho využije na množenie.

Podľa Maynarda sa nezdalo, že by Harambe na chlapca zaútočil. Išlo však o veľmi silného gorilieho samca, ktorý bol z vzniknutej situácie nervózny. Utišujúci prostriedok by na primáta okamžite nepôsobil, a chlapec by tak bol naďalej v nebezpečenstve, uviedol tiež riaditeľ.

Pozrite si reportáž Milana Zamboja:

Najčítanejšie správy