Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kráľovná Alžbeta II. ohlásila investície na obranu a boj proti teroru
Zdielať na

Kráľovná Alžbeta II. ohlásila investície na obranu a boj proti teroru

LONDÝN / Britská vláda bude pokračovať v posilňovaní bezpečnosti, dodrží záväzok voči Severoatlantickej aliancii predpokladajúci výdavky na obranu vo výške dvoch percent hrubého domáceho produktu a bude na všetkých úrovniach bojovať proti terorizmu a radikalizácii spoločnosti. V parlamente to v stredu v tradičnom prejave o zámeroch konzervatívnej vlády premiéra Davida Camerona oznámila britská kráľovná Alžbeta II.

"Budú prijaté nové zákony proti radikalizmu a terorizmu," vyhlásila kráľovná v ceremoniálnom vystúpení, v ktorom predstaviteľov Dolnej snemovne a Snemovne lordov informovala o krokoch "jej vlády a jej ministrov".

Kráľovná, ktorú do parlamentu sprevádzal manžel princ Phillip a syn Charles s manželkou Camillou, zdôraznila, že Británia chce zostať celosvetovo aktívna. Londýn má záujem o bezpečnosť sveta, o udržateľnosť globálneho hospodárstva a ochranu životného prostredia.

Situácia v Sýrii

Alžbeta sa zmienila aj o situácii v Sýrii, kde chce Británia pokračovať v boji proti radikálnemu hnutia Islamský štát. Kráľovná zdôraznila, že riešenie sýrskej krízy a návrat k mieru je podľa Cameronovej vlády možný len na základe politického procesu.

Za ďalšie priority považuje britská vláda investície do technológií a elektronického sveta, kde sa chce Británia stať lídrom. Cieľom je napríklad to, aby každá domácnosť mala vysokorýchlostné pripojenie na internet a aby štátne inštitúcie boli pre občanov prístupné sedem dní v týždni.

Bývanie

Vláda chce tiež riešiť otázku bývania, v pláne je výstavba miliónov nových bytov a domov, či uľahčenie a zjednodušenie adopcie. Medzi svoje ciele Cameronov kabinet radí aj boj s detskou obezitou, v ktorom má pomôcť väčšie zdanenie sladených nápojov, alebo reformu väzenstva a vzdelávacieho systému.

Tradícia slávnostnej ceremónie je stará viac než päť storočí a je považovaná za veľkú udalosť a ukážku majestátu. Kráľovná z Buckinghamského paláca odišla do parlamentu v kočiari, v Snemovni lordov potom s korunou na hlave zasadla na trón, z ktorého prejav pripravený vládou prečítala. Členovia Snemovne lordov sú povinní kráľovnú vypočuť v historickom sviatočnom odeve, ktorý si môžu vypožičať, pokiaľ ho vo svojom šatníku nemajú.

Takto prichádzala panovníčka do parlamentu:

Zdielať na

Najčítanejšie správy