Polojasno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Slováci v poľskom väzení. Najviac im chýba rodina
Zdielať na

Slováci v poľskom väzení. Najviac im chýba rodina

KRAKOW / Slovenskí kriminálnici často vyčíňajú v zahraničí. V Poľsku si momentálne odpykáva svoj trest niekoľko Slovákov, ktorí sú odsúdení za rôzne trestné činy. Na rozdiel od väzníc v iných štátoch majú dovolené, aby občas zavolali domov aj cez videohovor.

Krádež v klenotníctve, drogy či obchod s bielym mäsom, to je len zlomok prípadov, ktoré za posledný rok museli riešiť poľskí policajti s našimi občanmi.

"Od začiatku roka sme zadržali 35 Slovákov podieľajúcich sa na trestnej činnosti. Išlo najmä o riadenie pod vplyvom návykovej látky, krádeže bankomatových kariet, podvody, ale aj obchod so ženami," vyratúva hovorkyňa polície Katarzyna Cislo.

"Momentálne máme v našom väzení v Krakowe 5 Slovákov. Za posledné roky sme ich tu mali asi dvadsať," dodáva Tomasz Waclawek z väzenskej služby v Krakowe.

Komunikačná bariéra

Väčšina z nich sa nachádza vo väzeniach po celom Poľsku.

"Cudzinci majú u nás problém s komunikačnou bariérou. Často nerozumejú po poľsky. Preto sa ich snažíme dávať do spoločných ciel a používame prekladače," ozrejmuje väzenská psychologička Anna Czajczyk.

"Slovenčina alebo čeština je nám bližšia, preto sa nám darí dorozumievať lepšie ako s inými cudzincami. Pokiaľ nie, máme na to špeciálne zariadenie," dodáva Waclawek.

"Niektorí pobyt u nás zvládajú dobre, iní sú zase agresívni, ale neboli s nimi žiadne väčšie problémy. Najviac sa sťažujú, že im chýba kontakt s rodinou," dopĺňa.

Videohovor

Slovenskí väzni tak môžu na komunikáciu s rodinou využiť aj počítač, prostredníctvom ktorého sa dovolajú na Slovensko cez videohovor.

"Snažíme sa im to to trochu uľahčiť. Hlavne, aby si udržiavali kontakt s rodinou," uzatvára Czajczyk.

Slovákom vo väzení najviac chýba rodina, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy