Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Základnú školu v škótskom Glasgowe navštevujú už len Slováci a Rumuni
Zdielať na

Základnú školu v škótskom Glasgowe navštevujú už len Slováci a Rumuni

BRATISLAVA, GLASGOW / Jedna zo základných škôl v anglickom Glasgowe by sa pokojne mohla premenovať na slovensko - rumunskú. Do školy sa tam zapísalo 222 žiakov, no ani jeden z nich nie je Škót. Pre riaditeľku tak nastal celkom vážny problém, deti totiž nevedia dobre po anglicky.

Škola sa rozhodla nakrútiť krátke video, v ktorom prosí ľudí o príspevok na pomôcky, aby vedela deti pomocou nich naučiť angličtinu. "Žiaci sa vedia nadchnúť pre školu a radi sa učia. Potrebujeme na výučbu získať peniaze," hovorí riaditeľka školy Shirley Taylor.

Štvorročné deti

Škola v Glasgowe kam chodia aj slovenské deti je mimoriadne obľúbená u všetkých prisťahovalcov. "O našej škole sa dozvedeli o príbuzných, ktorých deti už našu školu navštevujú a ktorí im povedali, že tu môžu chodiť aj ich deti," povedala riaditeľka.

Deti v Škótsku nastupujú do školy už ako 4-ročné. Prvý rok majú prípravku."Osnovy sú o niečo voľnejšie, ale deti sa učia interaktívnou formou čítať, počítať," vysvetľuje Lucie Fremlová zo školy aplikovaných sociálnych vied z University of Brighton.

Musia vedieť anglicky

Škola medzi deťmi nerobí rozdiely, či už ide národnosť alebo príslušnosť k etnickej skupine, jedno však musia vedieť všetky rovnako, a to angličtinu.

Tému spracovala redaktorka Martina Karasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy