Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Boj o dieťa. Otcovi dcéru vzali starí rodičia, nechcú ju vrátiť
Zdielať na

Boj o dieťa. Otcovi dcéru vzali starí rodičia, nechcú ju vrátiť

NÁMESTOVO / Oznámenie o únose štvormesačného bábätka dostali námestovskí policajti. Obrátil sa na nich otec malej Alexandry z Ružomberka. Keď ju odovzdával starým rodičom, všetko bolo v poriadku. Keď si chcel pre dievčatko prísť, nastal podľa neho nečakaný obrat.

"Oni už neboli na určenej adrese, kde mali byť. Začal som sa báť o svoje dieťa. Posledné správy boli, že plače a že má kŕče," hovorí otec Dušan Paterek.

Malá Alexandra sa narodila v Anglicku. Spolu s mamou sa vrátila na Slovensko. po pár týždňoch na materskú dovolenku nastúpil otec.

Koniec z večera do rána

Starých rodičov z matkinej strany dievčatko navštevovalo pravidelne. Podľa otca s nimi nikdy žiadne problémy neboli. Vzťah s priateľkou, ktorá bola v Anglicku sa ale zo dňa na deň skončil.

"Priateľka so mnou komunikovať nechcela, tak som volal jej mame, že čo sa deje a že ona so mnou končí a malú mi nedá," hovorí Dušan Paterek.

Pomoc na sociálke

Keď sa mu k dcére nepodarilo dostať vlastnými silami, obrátil sa na políciu a  sociálku.

"Starí rodičia odmietli kooperovať a odmietli všetky argumenty, odmietli dieťa odovzdať otcovi, ktorý je s ním v súčasnosti na materskej dovolenke. Z dôvodu, že otec dieťa nevidel od konca februára a mal podozrenie, že dieťa môže byť ohrozené na zdraví, úrad ihneď podal návrh na súd," píše sa vo vyjadrení úradu práce v Námestove.

Zatvoril dvere

Okresný súd Námestovo vydal uznesenie o dočasnom zverení dieťaťa do starostlivosti otca. V situácii Dušana Patereka sa tým ale nič nezmenilo.

"Sociálka vysvetlila, že treba odovzdať malú, že je to súdom platné. On povedal, že nie, že on si zaplatí všetky pokuty a zatvoril dvere," opisuje situáciu otec.

"Otcovi sme poskytli poradenstvo, aby podal na políciu trestné oznámenie za marenie výkonu súdneho rozhodnutia," stojí ďalej vo vyjadrení úradu práce.

Trestné oznámenie

"Môžeme potvrdiť, že sme prijali viaceré trestné oznámenia, ktorých právna kvalifikácia nebola do súčasnej doby ustálená. Z dôvodu prebiehajúcich úkonov sa nie je možné k prípadu bližšie vyjadriť," uviedol žilinský krajský hovorca Radko Moravčík.

"Ja to dotiahnem do konca," skonštatoval Dušan Paterek.

Spor o dieťa medzi otcom a starými rodičmi, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy