Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Európska komisia chce kontrolovať tok plynu
Zdielať na
Zahraničie

Európska komisia chce kontrolovať tok plynu

Zdroj: REUTERS

Komisia by tak chcela zabrániť opakovaniu krízy, akú únia a najmä štáty strednej a juhovýchodnej Európy zažili

Komisia by tak chcela zabrániť opakovaniu krízy, akú únia a najmä štáty strednej a juhovýchodnej Európy zažili v čase konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou v januári tohto roka.

"V prípade núdzovej situácie v Európe by EK mohla nariadiť členským štátom uvoľniť zásoby plynu zo svojich strategických rezerv," píše sa v návrhu. V čase trvania mimoriadnej situácie budú členské štáty okrem toho musieť komisii denne poskytovať aktualizované prognózy spotreby a dopytu po zemnom plyne na najbližšie tri dni, pričom súčasťou aktualizovaných informácií bude aj rozsah čerpania zo zásob a vplyv situácie na energetické sektory a ekonomiku.      

Členské štáty okrem toho budú musieť požiadať EK o povolenie, ak budú chcieť v čase krízy znížiť dodávky plynu susedným štátom. To údajne niektoré krajiny aj počas januárovej krízy robili.

Návrh komisie, ktorý sa ešte musí doladiť a potom predložiť na schválenie členským štátom a Európskemu parlamentu, zároveň počíta s vytvorením stáleho monitorovacieho úradu, ktorý by sa skladal z expertov plynárenského priemyslu a Európskej komisie.    

Krajiny EÚ sú známe neochotou vzdávania sa svojich právomocí. EK je však presvedčená, že plán by mohol počas kritických situácií pomôcť.

"Zvýšenie bezpečnosti dodávok zemného plynu je niečo, o čo nás členské krajiny EÚ a Európsky parlament po januárovej kríze sami žiadali. Teraz počkáme, ako na náš plán zareagujú," povedal pre Reuters jeden z predstaviteľov EK.

Zdielať na

Najčítanejšie správy