Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deti z oravských škôl navštevujú Osvienčim. Viac si vážia život
Zdielať na

Deti z oravských škôl navštevujú Osvienčim. Viac si vážia život

OSVIENČIM / Raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť. Takto uvažujú oravskí učitelia, ktorí chcú, aby deti pochopili útrapy druhej svetovej vojny. Už vyše 10 rokov organizujú exkurzie pre deviatakov do koncentračného tábora v Osvienčime, kde počas druhej svetovej vojny prišlo o život približne milión ľudí.

"Nevedel som, že sa tam diali také zverstvá. Keď som tam videl tie vlasy, protézy, prešiel mi až mráz po chrbte," hovorí žiak zo Zákamenného.

Zverstvá Osvienčimu nemajú obdobu. Táborový lekár Josef Mengele prevádzal pokusy na deťoch, hlavne na dvojičkách. Jednej z dvojičiek vpichol do žíl neznámu látku a druhá z dvojičiek musela pozerať ako jej súrodenec v bolestiach umiera. "Vpichovali do srdca fenolové injekcie a pozorovali, ako ľudia umierajú," opisuje riaditeľ školy v Zákamennom Pavol Demko.

Továreň na smrť

Továreň na smrť využívala telá mŕtvych ľudí aj po smrti. "Majú tam látku z ľudských vlasov, tá slúžila na prikrývanie nemeckých vojakov, alebo z nich robili ponožky," dodáva Demko.

Pre jedného Zákamenčana vychádza exkurzia približne na 20 eur vrátane dopravy, peniaze neľutovali. Aj Dolnokubínski deviataci navštíili toto pietne miesto.

Som rád, že žijem teraz

"Bolo hrozné, že Nemci sa takto správali. Nútili ich tvrdo pracovať, bili ich a bolo im jedno, či prežili, alebo nie," hovoria žiaci zo ZŠ Martina Kukučína v Dolnom Kubíne. "Som rád, že žijem v tejto dobe, nie v dobe koncentračných táborov. Nechcel by som prísť o rodinu, neprajem nikomu koncentračný tábor," dodali žiaci.

Na exkurziu do Osvienčimu sa so žiakmi vydala aj redaktorka Eliška Prečová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy