Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výsledok rokovaní G7: Sankcie závisia od správania Ruska
Zdielať na

Výsledok rokovaní G7: Sankcie závisia od správania Ruska

Zdroj: SITA

HIROŠIMA / Ministri zahraničných vecí siedmich priemyselne najviac vyvinutých krajín sveta (G7) na záver svojej schôdzky v japonskej Hirošime uznali nutnosť udržiavať dialóg s Ruskom. Upozornili ale, že trvanie sankcií Západu voči Moskve závisí od plnej realizácie minských mierových protokolov a od rešpektovania suverenity Ukrajiny zo strany Ruska.

"Pripomíname, že trvanie sankcií závisí priamo od plnej realizácie minských dohovorov Ruskom a od rešpektovania suverenity Ukrajiny," uviedli šéfovia diplomacií G7.

Vo vyhlásení ministri G7 zopakovali aj svoj odsudzujúci postoj k "nezákonnej anexii" Krymského polostrova Ruskom.

Anexia Krymu

Krym bol k Rusku pripojený na základe referenda, ktoré sa na polostrove konalo 16. marca 2014 a takmer 97 percent voličov sa v ňom vyslovilo za pripojenie polostrova k Ruskej federácii.

O dva dni neskôr, 18. marca 2014, podpísali zmluvu o prijatí Krymskej republiky a Sevastopola (ako mesta s federálnym významom) k Ruskej federácii. Obe územia získali štatút subjektov Ruskej federácie.

Ukrajina, pod ktorej správu Krym dovtedy patril, ako aj USA a EÚ však odmietli uznať nezávislosť Krymu a jeho spojenie s Ruskom. V odvetnom kroku - a tiež na základe podozrenia, že Rusko poskytuje proruským separatistom v Donbase vojenskú pomoc - uvalil Západ na fyzické a právnické osoby v Rusku sankcie, ktoré boli po vyhlásení samozvaných republík na východe Ukrajiny ešte rozšírené.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy