Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hlášky cestujúcich uneseného lietadla. Muž odtajil manželke tajné konto
Zdielať na

Hlášky cestujúcich uneseného lietadla. Muž odtajil manželke tajné konto

KÁHIRA / Na palube egyptského lietadla uneseného v utorok na Cypurs panoval relatívny pokoj a mnohí z pasažierov si nepripúšťali, v akej sú situácii. Patril k nim tiež asistent z univerzity v Alexandrii Abdalláh Ašmáví, ktorý situáciu médiám síce popísal ako najhoršiu vo svojom živote, ale humor mu rozhodne nechýbal.

Lietadlo uniesol Egypťan Sajf Addín Mustafa, ktorý sedel na zadnom sedadle. Po štvrť hodine letu z Alexandrie do Káhiry povedal palubnému personálu, aby pilotovi odkázali, že lietadlo je unesené a že pasažieri sú stratení, ak let neodklonia buď do Turecka, do Grécka alebo na Cyprus. Hrozil, že má pri sebe pás s výbušninami.

Priznanie manželke

Posádka Mustafovi vysvetlila, že pre let do Turecka nemá dosť paliva, takže lietadlo skončilo v cyperskej Larnake. Tam sa únosca po hodinách vyjednávania vzdal a teraz je vo väzbe. Egypt požiadal o jeho vydanie. Neskôr sa tiež ukázalo, že výbušniny boli len atrapa.

"Väčšina pasažierov zostala pokojná, ale niektorí ma pobavili. Jeden príjemný Egypťan pri pristávaní na Cypre obtelefonoval celú rodinu a priateľov a hlásil: ´Uniesli ma, Muhammad. Uniesli ma Fatima´, a tak ďalej. Ďalší muž volal manželke, aby jej prezradil, že ukryl časť svojich peňazí na tajné bankové konto. najzábavnejšie na tom bolo, že manželka prepočula informáciu, že je unesený, a nechala si opakovať meno banky a číslo konta," citoval Ašmávího denník Al-Ahrám.

Mrazené kurčatá

Ďalší cestujúci vraj nemohol stráviť, že mu pred vstupom do lietadla zabavili mrazené kručatá. "Necháte na palubu nastúpiť človeka so samovražedným pásom a chcete si nechať moje kurčatá," kričal na Cypre.

"Ďalší príjemný človek spal a prebudil sa až pri pristávaní, pričom chladnokrvne vyhlásil: ´A prečo na Cypre? Zmeškám prípoj na ďalší let´," citoval rozospatého pasažiera Ašmáví.

Prepustenie väzenkýň

Podľa egyptských médií Mustafa počas výsluchu povedal, že lietadlo uniesol, aby sa stretol s rodinou, ktorú dlho nevidel a ktorá žije na Cypre. Cyperské a tiež egyptské úrady preverujú možnosť, že je muž psychický chorý. Vzniesol niekoľko nesúrodých požiadaviek, okrem iného tiež chcel, aby prepustili ženy väznené v Egypte.

Jeden z pasažierov uniesol lietadlo na Cyprus, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy