Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cikajúci chlapec sa stal na twitteri symbolom odporu k teroristom
Zdielať na

Cikajúci chlapec sa stal na twitteri symbolom odporu k teroristom

BRUSEL / Rovnako ako po útoku na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo vlani v januári a parížskych teroristických útokoch z 13. novembra zaplavili aj po atentátoch v Bruseli sociálnej siete karikatúry, pomocou ktorých sa ľudia snažia proti teroru bojovať humorom. Ústrednou postavou kresieb je pritom Cikajúci chlapec (Manneken Pis).

Symbol belgickej metropoly na obrázkoch močí zozadu na nohu ozbrojeného teroristu či na zapálenú bombu, ktorú nesie islamista. "Chcieť cikať v pokoji, chcem toho príliš?" pýta sa chlapček na karikatúre Joanna Sfar. "Tu! Darček z Belgicka!" hovorí so vztýčeným prostredníkom na obrázku francúzskeho kresliara Nawaka.

Ja som Brusel

Karikaturista francúzskeho denníka Le Monde Plant zareagoval na útoky v Bruseli obrázkom vyjadrujúcim solidaritu Francúzska so susedným Belgickom. Modro-bielo-červená figúrka na ňom objíma postavičku v belgických národných farbách čiernej, zlatej a červenej. Pod nimi sú dáta 13. novembra a 22. marca, ktoré odkazujú vedľa útoku v Bruseli aj na ten minuloročný z Paríža.

Alžírsky kresliar Alí Dili pripomenul svoju karikatúrou fakt, že útoky v Belgicku nie sú zďaleka prvé, pri ktorých islamisti v poslednej dobe zabili desiatky ľudí. Muž s tabuľkou s nápisom Je suis Bruxelles (Ja som Brusel) sa na nej pýta, či je pre neho medzi ľuďmi s tabuľkami pripomínajúcimi útoky v Paríži, Mali, Tunisku či Libanone ešte trochu miesta. VIAC TU.

Sociálne siete

Slogan Je suis ... sa objavil prvýkrát v spojení Je suis Charlie po útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo vlani v januári a stal sa symbolom medzinárodnej solidarity s obeťami terorizmu. Je suis Bruxelles sa aj tentoraz na sociálnych sieťach objavil.

Smútok nad obeťami teroristických útokov vyjadrovali celý deň na twitteri tiež postavy zo slávnych belgických komiksov vrátane asi neznámějšího Tintina.

Pozrite si analýzu redaktora Dáriusa Haraksina o spojení sociálnych sietí s útokmi v Bruseli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy