Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Slováci v Bruseli: V meste vládne chaos a napätie
Zdielať na

Slováci v Bruseli: V meste vládne chaos a napätie

BRUSEL / Teroristické útoky v Bruseli zažili na vlastnej koži aj Slováci, ktorí tam žijú či pracujú, alebo len v Belgicku trávili dovolenku. Priznávajú, že v meste vládne chaos a ľudia sa boja, či nedôjde ešte k ďalším útokom.

Dovolať sa po útokoch v Bruseli svojim známym, či blízkym a opýtať sa ich, či sú v poriadku, bolo takmer nemožné. Linky boli preťažené, miestne médiá vyzývali ľudí, aby sa kontaktovali cez sociálne siete

Televízii JOJ  sa ale podarilo spojiť so Slovákom, ktorý doslova uviazol vo svojej práci.

"V mojom office je zákaz vychádzania, autami nemôžeme vyjsť z garáže, atmosféra je dramatická v tom zmysle, že nikto nevie, či je to všetko. Či ešte prídu nejaké ďalšie," hovorí Tomáš, ktorý žije v Bruseli.

V strachu

Brusel žije rovnako, ako po minuloročných útokoch v Paríži, v strachu.

"Na uliciach je veľa vojakov, aj policajtov. Niektoré ulice sú úplne odstavené. Nevieme momentálne ako sa dostaneme z Bruselu domov, lebo letisko je zatvorené. Taktiež vlaková stanica a čo sme počuli, tak je uzatvorená hranica aj medzi Francúzskom a Belgickom," hovorí Miroslav Hajnoš, novinár z portálu europskenoviny.sk

Nový režim

Výbuchy nastali len niekoľko desiatok metrov od Európskeho parlamentu. Aj preto v parlamente, ale aj európskych inštitúciách začal platiť nový režim.

"Zamestnanci boli požiadaní, aby nechodili do práce z bezpečnostných dôvodov. Vonku je verejná doprava stále paralyzovaná, takže nie je ani veľa ľudí na uliciach, sú takmer prázdne ulice,"
informoval europoslanec Maroš Štefanec.

Téme sa venovali Noviny o 17, pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy