Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bojovníci z ISIS. Na zozname, ktorý unikol, môžu byť aj Slováci
Zdielať na

Bojovníci z ISIS. Na zozname, ktorý unikol, môžu byť aj Slováci

BRATISLAVA / Bojovníci Islamského štátu sľubujú ďalšie útoky voči Západu. Bezpečnostné zložky ale získali zoznam, na ktorom sú mená tisícov útočníkov. Medzi nimi môžu byť aj Slováci.

Na digitálnom nosiči sa nachádzajú údaje o 22 000 bojovníkov.

"Autenticitu zatiaľ nikto nepoprel. Dá sa očakávať, že dokumenty sú autentické. Slovensko ich zatiaľ k dispozícii podľa môjho názoru nemá, no možno ich dostane v rámci európskeho boja proti terorizmu," informoval bezpečnostný analytik Ivo Samson.

"Naša spravodajská služba informácie, ktoré mala dostať televízna stanica Sky News, preveruje a na základe výsledkov preverenia bude informovať ostatné bezpečnostné zložky. Ku konkrétnym informáciám sa z dôvodu ochrany utajovaných skutočností nebudeme vyjadrovať," uviedol hovorca Slovenskej informačnej služby Alexander Kurtanský.

Sklamanie z Islamského štátu

Informácie britským novinárom odovzdal bývalý člen sýrskej slobodnej armády, ktorý prešiel k Islamskému štátu. Podľa jeho slov sa ale sklamal v smerovaní organizácie a rozhodol sa ujsť a prezradiť tajné údaje. Verí, že tie pomôžu poraziť Islamský štát.

"Ak boh dá. Ak tieto údaje dáme tým, ktorí ich využijú správne," povedal bývalý bojovník Abú Hamíd.

Ak sú dokumenty autentické, tajné služby majú v rukách mená skutočných bojovníkov.

"Bola tam aj zvláštna značka, či je ochotný spáchať samovražedný útok. Toto sú detailné údaje, ktoré o týchto ozbrojencoch vypovedajú takmer všetko," dodal Samson.  

Bojovníci zo sveta

Do radov Islamského štátu prúdia bojovníci z vyše 50 krajín sveta. Je možné, že sú medzi nimi aj Slováci.  

"Zatiaľ to nebolo potvrdené. Možné to je, pretože Slováci evidentne bojujú v rusko-ukrajinskom konflikte. Zväčša na strane Ruska, ktoré lepšie platí, to znamená sú zapojení do ozbrojených dobrodružstiev aj inde na svete," skonštatoval bezpečnostný analytik.

Útočníci z Bataclanu

Na zozname figurujú aj mená troch útočníkov, ktorí vlani zabíjali v parížskom klube Bataclan. Oznámila to britská stanica BBC.

Trojica extrémistov vykonala najhorší zo série koordinovaných útokov, ktoré 13. novembra 2015 otriasli francúzskou metropolou. Pri streľbe do publika a odpálení granátov počas rockového koncertu zahynulo 89 ľudí. Všetci traja útočníci boli pri zásahu špeciálnych jednotiek neskôr zabití.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy