Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kim Čong-un: Máme jadrové hlavice pre balistické rakety
Zdielať na

Kim Čong-un: Máme jadrové hlavice pre balistické rakety

PCHJONGJANG / Kórejská ľudovodemokratická republika disponuje jadrovými hlavicami dostatočne malými na to, aby sa dali namontovať na balistické rakety, vyhlásil podľa agentúry Reuters severokórejský vodca Kim Čong-un.

"Jadrové hlavice boli vďaka miniaturizácii štandardizované tak, aby sa dali využiť v kombinácii s balistickými raketami," vyhlásil Kim Čong-un, pričom podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA dodal, že takéto hlavice možno označiť za skutočný odstrašujúci jadrový prostriedok.

Vyjadrenie severokórejského vodcu bolo jeho prvou priamou zmienkou o tom, že KĽDR úspešne miniaturizovala jadrové hlavice, ktoré sa budú dať namontovať na balistické rakety. Takéto správy sa predtým opakovane objavovali len v severokórejských médiách.

Reakcia Západu

Bezpečnostná rada OSN prijala 2. marca rezolúciu, na základe ktorej sa výrazne sprísnili sankcie voči Severnej Kórei.

Medzinárodné spoločenstvo takto zareagovalo na januárový jadrový test Pchjongjangu, ako aj štart rakety, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu.

KĽDR tým porušila zákaz realizovať akékoľvek činnosti spojené s jadrovými aktivitami. Cieľom nových sankcií je obmedzenie severokórejského jadrového a raketového programu.

Severokórejské vedenie nedávno zverejnilo nečakané oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy