Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dvadsiatka policajtov odletela na grécky Lesbos
Zdielať na

Dvadsiatka policajtov odletela na grécky Lesbos

BRATISLAVA,LESBOS / Do Grécka na ostrov Lesbos dnes odletela dvadsiatka slovenských policajtov ako výpomoc do agentúry na ochranu vonkajších hraníc Frontex. Pôsobiť budú v hotspote, kde bude ich základnou úlohou registrácia a zbieranie odtlačkov prstov nelegálnych migrantov.

Devätnásť mužov a jedna žena budú pôsobiť v operácii Poseidon predbežne mesiac, potom bude nasledovať ich rotácia. Ako ďalej povedal pri príležitosti odchodu našich strážcov zákona na misiu minister vnútra Robert Kaliňák, policajti tak budú pomáhať aj pri väčšej ochrane Európskej únie pred nelegálnou migráciou.

"Je to ďalší príspevok Slovenska ako znak solidarity pri riešení migračnej krízy, ktorá Európu sužuje od minulého roku," poznamenal šéf rezortu.

Tlak na hranice

Požiadavky z iných krajín na poskytnutie policajtov Slovensko zatiaľ nedostalo. Podľa ministra vnútra sa to vždy odvíja od konkrétneho tlaku na jednotlivé hranice. "Očakávame, že keď sa bude kumulovať väčší počet nelegálnych migrantov, ako sa to teraz deje na hraniciach s Macedónskom, a budú vyhľadávať iné trasy cez Bulharsko, Rumunsko, Ukrajinu či Maďarsko, budeme musieť celú našu hranicu podrobne monitorovať, aby sme v prípade núdze vedeli reagovať," povedal Kaliňák.

Uzatváranie hraníc zo strany Nemecka či Rakúska bude podľa neho tlačiť migrantov späť, a tí budú hľadať novú trasu. Za geograficky najkratšiu šéf rezortu považuje práve trasu Maďarsko - Slovensko - Česko - Nemecko, prípadne Maďarsko - Slovensko - Poľsko.

Dobrá angličtina

Služby policajtov v misiách bývajú štandardne 12-hodinové, no ako minister vysvetlil, všetko sa upraví podľa aktuálnych požiadaviek a kapacít. "Misia je medzinárodná pod hlavičkou agentúry Frontex, pre ktorú máme vyčlenených takmer sto policajtov, tí sa budú postupne vymieňať podľa aktuálnej situácie," povedal.

Slovenskí strážcovia zákona budú slúžiť s policajtmi z viacerých štátov, tí naši vedia dobre po anglicky, čo bol základný predpoklad na túto misiu.

Macedónsko a Slovinsko

Slovenskí policajti odišli vo štvrtok 4. februára pomáhať s migračnou krízou aj do Macedónska a Slovinska. Na macedónsko-gréckej hranici pôsobí 25 našich strážcov zákona, na slovinsko-chorvátskej dvadsiatka policajtov.

V Macedónsku pôsobia nielen na hranici s Gréckom, ale aj na hranici s Bulharskom, malá časť je i na hranici s Tureckom a malá s Albánskom. Naši policajti v Macedónsku nielen strážia hranicu, tiež zabezpečujú verejný poriadok, a to v spoločných hliadkach s českými a macedónskymi policajtmi. Obe misie boli plánované predbežne na mesiac.

Téme sa venuje redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy