Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po vzlete lietadla niekto namieril do kokpitu laserový lúč, stroj musel pristáť
Zdielať na

Po vzlete lietadla niekto namieril do kokpitu laserový lúč, stroj musel pristáť

LONDÝN / Pre laserový lúč sa v nedeľu večer vrátilo lietadlo na ceste do New Yorku krátko po vzlete späť na londýnske letisko Heathrow. Laser, ktorého zdroj je zatiaľ neznámy, spôsobil údajne "zdravotný problém" jednému z pilotov.

Návrat na letisko označili aerolinky za "preventívne opatrenia", informoval  spravodajský web BBC.

Laserový lúč niekto do kokpitu lietadla spoločnosti Virgin Atlantic s 252 pasažiermi a 15 členmi posádky na palube vyslal údajne krátko po vzlete. Podľa nahrávky komunikácie posádky s írskym riadením leteckej prevádzky mal jeden z pilotov z lasera nespresnené zdravotné ťažkosti. Kto laserový lúč na stroj namieril, už zisťuje polícia.

Incidenty s laserom

Od roku 2010 je v Británii oslneniu pilota riadiaceho lietadlo trestným činom. Medzi vlaňajším januárom a júnom zaznamenal britský Úrad civilného letectva 414 incidentov s laserom, najviac z nich práve na letisku Heathrow. Za celý rok 2014 bolo podobných incidentov 1 440.

Pred niekoľkými dňami lietadlo škandinávskych aeroliniek SAS na trase z Londýna do Štokholmu muselo pre bombovú hrozbu núdzovo pristáť. Stroj zosadol v Göteborgu ma juhozápade Švédska. Pyrotechnici žiadnu nálož na palube nenašli, uviedla agentúra DPA.

Pozrite si zábery z letiska:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy