Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Severoatlantická aliancia nasadí na prevádzačov Božie oko
Zdielať na

Severoatlantická aliancia nasadí na prevádzačov Božie oko

BRATISLAVA / Severoatlantická aliancia chce onedlho nasadiť do operácie proti pašerákom migrantov špeciálne lietadlá, ktoré nazýva božie okolo alebo sledovacia pevnosť. Lietadlo AWACS je jedinečný lietajúci stroj, ktorý dokáže zhotoviť mimoriadne precízne zábery a svojim radarom pokryť obrovskú oblasť na zemi.

Boeing E-3 Sentry je lietadlo včasného varovania. Jeho charakteristický vzhľad dopĺňa špeciálny rotujúci radar, vystupujúci z jeho trupu. "Dokážu operovať za bežných podmienok až osem hodín v kuse, lietajú vo výške deväť tisíc metrov nad zemou. A pokryjú oblasť 120 tisíc štvorcových míľ," uviedla poradkyňa predsedu Vojenského výboru NATO Eva Svobodová. 

"Na našich radaroch vidíme oveľa viac ako bežní piloti. To je dôvod, prečo sme pre nich ako božie oko. Vieme im povedať, čo vidíme a tak im dávať príkazy," uviedol operátor AWACS Lars Schmidt.

Na leteckých dňoch

Tieto typy lietadiel na Slovensku nemáme, iba ak počas leteckých dní. Lietadlo AWACS sa v plnej paráde predviedlo Slovákom pred rokmi počas Národných leteckých dní v Piešťanoch.

"Vedia prelietavať aj nad našim územím, v uplynulom období to bolo hlavne počas ukrajinskej krízy," uviedol bezpečnostný expert SSPI Marián Majer.

Monitorovanie prevádzačských lodí

NATO lietadlá plánuje nasadiť na mori, po ktorom sa zo Sýrie do Európy plavia tisícky migrantov. Ich úlohou bude monitorovať prevádzačské lode a získané informácie odovzdá spojencom, aby vedeli účinne zasiahnuť.

"Informácie týkajúce sa prechodu teroristických skupín, ktoré podporujú migráciu v migračných sieťach," dodala poradkyňa predseda Vojenského výboru NATO Eva Svobodová.

V prípade definitívneho rozhodnutia o ich zapojení do protiprevádzačskej operácie, budú vo vzdušnom priestore nad Egejským morom zasahovať okamžite. "Všetko, čo si vyžaduje riešenie akejkoľvek krízy vo svete, sme schopní zabezpečiť v priebehu 48 hodín," hovorí operátor AWACS NATO Jay Vizcarra.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy