Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Podľa britského sudcu schválil Litvinenkovu vraždu prezident Putin
Zdielať na

Podľa britského sudcu schválil Litvinenkovu vraždu prezident Putin

LONDÝN/MOSKVA / Ruský prezident Vladimír Putin podľa britského sudcu pravdepodobne schválil vraždu bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, ktorý zomrel v roku 2006 na otravu polóniom.

Zo záverov vyšetrovania vyplýva, že samotnú vraždu vykonali dvaja ruskí agenti na povel ruskej kontrarozviedky FSB.

"Operácia FSB bola pravdepodobne schválená Patruševom a taktiež prezidentom Putinom," uviedol vyšetrujúci sudca v závere správy. Nikolaj Patrušev bol vtedajším šéfom FSB a momentálne je predsedom ruskej Bezpečnostnej rady.

Otrava polóniom

Podľa záverov súdneho vyšetrovania, z ktorého prenikli informácie už minulý rok v júli, mali Putin a členovia jeho administratívny na zabitie Litvinenka svoje dôvody.

Podľa vyšetrovania existujú dôkazy, že bývalí ruskí agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj otrávili kritika Kremľa Litvinenka izotopom rádioaktívneho polónia 210. Látku mu primiešali do čaju počas schôdzky, ktorá sa na jeseň 2006 konala v londýnskom hoteli Millennium.

Alexander Litvinenko dostal v roku 2001 politický azyl v Británii, pracoval pre tajnú službu MI6:

SITA

Práca pre britskú MI6

Alexander Litvinenko ako agent pracoval najskôr pre Sovietsky zväz a potom pre Rusko. Neskôr začal kritizovať vedenie svojej krajiny aj pomery v rozviedke. Nakoniec v roku 2001 získal politický azyl v Británii, prijal britské občianstvo a pracoval pre tajnú službu MI6.

Umierajúci Litvinenko obvinil Putina, že ho nechal zabiť. Kremeľ vždy popieral, že by bol do prípadu zapletený, rovnako ako Lugovoj a Kovtun, ktorých Rusko odmietlo vydať. Násilnou smrťou v minulosti skončilo množstvo kritikov Putina a jeho režimu.

Lugovoj: je to fraška

Andrej Lugovoj označil obvinenia za absurdné. Podľa agentúry Interfax zverejnené informácie označil za frašku a snahu využiť prípad na politické ciele.

"Obvinenie na moju adresu sú absurdné. Ako sme očakávali, žiadna senzácia sa nekonala. Dnes oznámené výsledky vyšetrovania znova potvrdili protiruský postoj Londýny, obmedzenosť a neochotu Britov zistiť skutočnú príčinu smrti Litvinenka," uviedol Lugovoj.

Ministerstvo: správa je zaujatá

Ruské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo zverejnenú správu o britskom vyšetrovaní smrti Alexandra Litvinenka. Vyšetrovanie podľa hovorkyne rezortu Marije Zacharovovej bolo neprehľadné a správa je zaujatá, spolitizovaná a kazí vzťahy oboch krajín.

Ruský postoj k prípadu je podľa hovorkyne dobre známy a nijako sa nemení. "Ľutujeme, že čisto trestnoprávny prípad bol spolitizovaný a zakalil celkové ovzdušie dvojstranných vzťahov," povedala novinárom Zacharovová.

Cameron: je to otrasné

Dôkazy o štátnej objednávke vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka v Británii sú podľa britského premiéra Davida Camerona "otrasné", informovala agentúra AP.

"Táto správa potvrdzuje to, čomu sme vždy verili a čomu posledná labouristická vláda v dobe tejto strašnej vraždy verila. Teda, že šlo o objednávku," reagoval David Cameron.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy