Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Litvinenka zabila Moskva pre kritiku Putina, tvrdí právnik
Zdielať na

Litvinenka zabila Moskva pre kritiku Putina, tvrdí právnik

LONDÝN / V Londýne prebiehajú výsluchy v súvislosti s vraždou bývalého sovietskeho a ruského agenta Alexandra Litvinenka. Ten zomrel v roku 2006 po otrave izotopom polónia.

Alexander Litvinenko sa v novembri 2006 zišiel v londýnskom hoteli s dvomi ruskými agentmi. Tri týždne na to zomrel.

V pondelok na súde v Londýne odznelo, že v čase jeho otrávenia boli v ohrození tisíce ľudí v Británii.

Podľa sudcu Sira Roberta Owena, smrtiace polónium mohlo zabiť množstvo ľudí alebo minimálne rozšíriť medzi ľuďmi paniku. Stopy rádioaktívnej látky sa našli na viacerých miestach. 

Biochemickí experti našli kanvicu s polóniom v hotelovom Pine Bar-e. Verejné zdravie bolo náhle v ohrození. V kanceláriach, domácnostiach i hoteloch po celom Londýne, kde sa Litvinenko s agentmi pohybovali, sa objavili stopy jedu.

Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun Zdroj: SITA

Smrteľná dávka vysoko rádioaktívnej látky je päťdesiat nanogramov, píše Daily Mail. Táto jednotka predstavuje jednu miliardtinu gramu. Z toho vyplýva, že jeden gram by potenciálne mohol zabiť sto miliónov ľudí.

Vraždu Alexandra Litvinenka z novembra 2006 preto sudca nazval "miniatúrnym jadrovým útokom v uliciach Londýna".

Druhý pokus

Na súde taktiež odznelo, že nešlo o prvý pokus o vraždu bývalého agenta. Po jednom stretnutí v polovici októbra sa necítil dobre a zvracal.

"Vzorky z Litvinenkových vlasov ukázali, že mohol byť otrávený dvakrát. Akurát prvý pokus bol oveľa menej závažný," potvrdil právnik Robin Tam.

Litvinenko pracoval najskôr pre Sovietsky zväz a neskôr pre Rusko. Začal však kritizovať politiku Vladimira Putina i pomery v rozviedke. V roku 2001 získal politický azyl a prijal britské občianstvo. V novembri 2006 sa v londýnskom hoteli stretol s bývalým agentom Andrejom Lugovojom a Dmitrijom Kovtunom.

sita

Na súde odznel opis incidentu, kedy došlo k otrave 43 ročného agenta. Po vypití otráveného čaju odišiel domov autobusom, kde začal pociťovať nevoľnosť.

V nemocnici strávil 23 dní. Prežíval ukrutné bolesti a postupne mu začali zlyhávať orgány. Posledné dni života strávil v izolácii. "Vražda Alexandra Litvinenka bola barbarským činom. Spôsobila mu najbolestivejšiu pomalú smrť, akú si viete predstaviť," cituje právnika Litvinenkovej rodiny Bena Emmersona The Telegraph. "Litvinenko vedel, že umiera a aj to, že bol obeťou politickej vraždy zo strany ruského štátu," tvrdí.

sita

Veľmi drahý jed

Polónium je veľmi vzácnym prvkom, ročne sa vyprodukuje asi sto gramov. Podľa Emmersona množstvo, ktoré exagent dostal, malo hodnotu desiatok miliónov dolárov.

"Pre Rusko, ktoré si polónium-210 vyrába samé, by náklady na vraždu neboli veľmi vysoké. Lugovoj a Kovtun priniesli chemikáliu do Londýna z Moskvy lietadlom ešte v októbri," vyhlásil Emmerson. "Vladimir Putin nie je nič iné, ako kriminálnik prezlečený za hlavu štátu," dodal.

Na súde v Londýne sa začali výsluchy v prípade vraždy Alexandra Litvinenka. Pozrite si video:

Najčítanejšie správy