Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Parížsky kanál Saint-Martin odkrýva tajomstvá. Každá vec má svoj príbeh
Zdielať na

Parížsky kanál Saint-Martin odkrýva tajomstvá. Každá vec má svoj príbeh

PARÍŽ / Francúzi vypúšťajú jeden historický kanál Saint-Martin. Pred 213 rokmi ho dal vybudovať Napoleon. Vďaka vyčisteniu kanála môže polícia doriešiť prípady, ktoré musela odložiť pre nedostatok dôkazov. V Paríži túto nezvyčajnú udalosť sledoval reportér Rasťo Striško.

Keď dal Napoleon Bonaparte v roku 1800 príkaz na vybudovanie kanála na zlepšenie prívodu pitnej vody do mesta a podporu hygieny Parížanov, ani len netušil, ako sa Saint-Martin za dvesto rokov zmení. 

Skútre, po ktorých parížska polícia neúspešne pátrala dlhé roky, ležali ponorené pod hladinou a zaborené do bahna.

Rovnako aj stovky bicyklov, pred majiteľmi ktorých len policajti bezradne krčili ramenami. Tomu, komu patrili, už dnes neposlúžia. Pre zvedavcov a fotografov má ale každý svoj romantický príbeh. 

Veľká udalosť

Čistenie kanála Saint-Martin je nielen pre domácich obrovskou udalosťou. Naposledy sa takéto niečo konalo pred pätnástimi rokmi.

Ešte predtým, ako tony nánosov odstránia bagre, z kanála ručne odchytia Pascal, Antoine a ich kolegovia všetky ryby, ktoré uviazli v plytčinách.

"Odchytíme všetky ryby a premiestníme ich na bezpečné miesta, aby sa mohlo začať s čistením," vysvetľuje Antoine. "Dnes určite nachytáme zubáče, šťuky a kapry. Žije tu aj karas a samozrejme sumce," dopĺňa Pascal.

Na relax

Parížska radnica by rada v kanáli videla priezračnú vodu, ako kedysi a ľudí, ktorí by sa v Saint-Martin v letných horúčavách okúpali.

Teraz si kúpanie v kanáli vie predstaviť len málokto. "Ja osobne sa tam kúpať určite nebudem," hovorí jedna z miestnych obyvateliek.

"Ja by som sa okúpal. Určite," hovorí ale druhý.

Tajomstvá kanálu

Dominic je starý Parížan. Pamätá si, čo odhalil Saint-Martin, keď ho čistili presne pred pätnástimi rokmi. "Vtedy sa tam našli dokonca aj granáty z prvej svetovej vojny," hovorí. 

Iná Parížanka si pamätá, že vtedy kanál odkryl jeden záhadný kriminálny prípad. "Keď vtedy vypustili vodu, našli tam hodené auto aj s ľudskými telami vo vnútri," spomína.

Čistiace firmy budú Saint-Martin čistiť možno aj niekoľko týždňov. Niektorí v nájdených veciach vidia len špinu, iní pätnásťročnú históriu Paríža. 

Pozrite si reportáž priamo z Paríža:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy