Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nemecký minister chce daň za benzín pre všetky štáty EÚ, dôvodom sú utečenci
Zdielať na

Nemecký minister chce daň za benzín pre všetky štáty EÚ, dôvodom sú utečenci

Zdroj: SITA

BERLÍN / Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble chce vytvoriť celounijnú daň na benzín, ktorá by bola zdrojom financií na riešenie utečeneckej krízy. Vyhlásil to v rozhovore pre sobotné vydanie novín Süddeutsche Zeitung.

"Musíme chrániť vonkajšie hranice schengenského priestoru voľného pohybu. Riešenie tohto problému nesmie spočívať v obmedzovaní ostávajúcich prostriedkov," povedal Schäuble.

Ak ale nie je možné dodatočné peniaze nájsť v štátnom a ani v unijnom rozpočte, mohli by podľa neho byť zdrojom financií napríklad odvody z každého litru benzínu. O výške takejto dane sa ale nezmienil.

Odmietavý postoj

So Schäubleho názorom nesúhlasí napríklad jeho stranícka kolegyňa Julia Klöckner.

Nie je vraj obhájiteľné, aby ľudia odvádzali ďalšie peniaze, keď Nemecko má rekordné daňové príjmy a rozpočtové prebytky.

Je to neprijateľné

Schäubleho predstavu odmieta napríklad aj český minister financií Andrej Babiš. "Jeho návrh je neprijateľný. My takúto daň nechceme," povedal.

Zdôraznil, že každá krajina únie má iný názor na utečencov, inú imigračnú politiku. Podľa neho by návrh v EÚ neprešiel.

Proti ďalšej dani z pohonných hmôt sa postavil aj najväčší nemecký autoklub ADAC. "Len preto, že teraz je benzín lacný, nie je žiadny dôvod k úprave cien," uviedlo združenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy