Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Českej matke v Nórsku odobrali dieťa. Pre nedostatočne vyvinutý kontakt
Zdielať na

Českej matke v Nórsku odobrali dieťa. Pre nedostatočne vyvinutý kontakt

OSLO/PRAHA / Nórska sociálna služba odobrala českej matke a nórskemu otcovi deväťmesačnú dcéru. Dieťa má choré obličky a bolo hospitalizované v nemocnici. Podľa nórskych úradov majú rodičia s dieťaťom nedostatočne vyvinutý kontakt.

Nórska sociálna služba Barnevern odobrala pred pár týždňami českej matke vážne choré dieťa, ktoré v nemocnici čaká na transplantáciu obličky.

"Ide o prípad dieťaťa, ktoré sa narodilo koncom apríla v Nórsku českej matke a po mame má aj české občianstvo, otec je Nór. Žije s umelou obličkou a čaká na chvíľu, kedy dostane transplantovanú, najlepšie od darcu z rodin," povedala hovorkyňa petičného výboru Jitka Chalánková. 

Nevhodné výroky?

Práve v nemocnici vznikol dôvod, prečo sociálna služba dieťa rodičom odobrala. Po sťažnostiach rodiny na nemocničný personál niekto zo zamestnancov kliniky Barnevern zavolal.

Sťažoval sa na niektoré výroky rodičov.

"Odoberajú vážne choré deti na dialýze len preto, že sa rodičia v nejakej kríze vyjadrili, že sa nechcú pozerať na to, ako dievčatko na dialýze trpí a nechceli byť priamo pri tom," hovorí právnik petičného výboru Pavel Hasenkopf. 

Správanie rodičov označila sociálna služba za takzvaný nedostatočne vyvinutý kontakt s dieťaťom a na tomto základe dievčatko zobrala. Bez možnosti kontaktu s rodičmi ju zverili neznámym pestúnom a rodinu čakajú súdne ťahanice.

Kritický prezident

Petičný výbor, ktorý rodinu podporuje, tak už o prípade informoval premiéra aj prezidenta Českej republiky.

"Prezident je o prípade informovaný. Teraz sa bude zaujímať o podrobnosti. Názor prezidenta na činnosť Barnevernu je veľmi kritický," potvrdil hovorca prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček. 

Prípady odobratých detí nórskou sociálkou momentálne hýbu svetom. Len za posledný týždeň sa konalo 17 protestných zhromaždení. Ľudia demonštrovali nielen v Nórsku, ale aj Anglicku, Španielsku či USA.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy