Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Poľská vláda dosadila do vedenia štátnych médií svojich ľudí
Zdielať na

Poľská vláda dosadila do vedenia štátnych médií svojich ľudí

Zdroj: SITA

VARŠAVA / Poľský minister štátneho pokladu v piatok menoval novým šéfom verejnoprávnej televízie doterajšieho námestníka ministra kultúry Jacka Kurského. Informovala o tom agentúra PAP, podľa ktorej vládnuci konzervatívci rozhodli tiež o obsadení miesta riaditeľky poľského rozhlasu, ktorou sa stane novinárka Barbara Stanislawczyková.

Kabinet prikročil k výmene na vedúcich pozíciách v dosiaľ na vláde nezávislých médiách deň potom, čo poľský prezident Andrzej Duda podpísal široko kritizovanú novelu mediálneho zákona.

Nová norma, kvôli ktorej sa bude právou situáciou v Poľsku budúci týždeň zaoberať Európska komisia, právomoc vymenovať vedenie a členov dozorných rád verejnoprávnej televízie a rozhlasu zveruje ministrovi štátneho pokladu. Až doteraz pritom bola táto miesta obsadzované na základe verejných konkurzov.

Ovládnutie médií

Kursk je bývalým poslancom vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý vlani pomáhal s prezidentskou kampaňou vtedajšiemu členovi tejto strany Andrzejovi Dudovi. Po októbrovom jasnom víťazstve PiS v parlamentných voľbách mu pripadla funkcia námestníka ministra kultúry zodpovedného za verejnoprávne médiá.

Poľská opozícia tvrdí, že vláda bude prostredníctvom nového vedenia televíziu fakticky ovládať. Podľa PiS naopak Kursk prispeje ku kvalitnejšej a vyrovnanejšie podobe programu. Do pozície riaditeľky rozhlasu menoval minister novinárku a bývalú šéfredaktorku spoločenského mesačníka Sukces Barbaru Stanislawczykovou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy