Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Razia v Poľsku. Ozbrojenci vtrhli do centra kontrarozviedky NATO
Zdielať na

Razia v Poľsku. Ozbrojenci vtrhli do centra kontrarozviedky NATO

VARŠAVA/BRATISLAVA / Do centra kontrarozviedky NATO vo Varšave, ktoré spolu s Poliakmi buduje Slovensko, vtrhli počas piatkovej noci ozbrojení vojaci. Podľa informácií televízie JOJ v čase incidentu neboli žiadni príslušníci slovenských ozbrojených síl. Vo vnútri sa ale mohli ukrývať citlivé tajné dokumenty. Slovensko tak požaduje od Poliakov vysvetlenie.

V piatok v noci vtrhli vojaci do centra vojenskej kontrarozviedky NATO vo Varšave. Ide o spoločný projekt Poľska a Slovenska.

"Ešte nikdy sa nestalo, že by členský štát napadol základňu NATO. Predstavitelia súčasného ministra obrany vyvalili dvere a obsadili centrum výnimočnosti NATO," uviedol bývalý minister obrany Poľska Tomasz Siemoniak.

Odstúpenie šéfa

Jednotky vojenskej polície požadovali odstúpenie šéfa centra NATO Krzystofa Duszu. V centre sa v tej chvíli nenachádzal žiaden Slovák.

"Chcel by som sa v mene Poľska ospravedlniť slovenským partnerom, lebo to, čo sa u nás jede, je bezprecedentné," hovorí Siemoniak.

"Situáciu pozorne sledujeme, no z pochopiteľných dôvodov ju nebudeme momentálne verejne komentovať. Samozrejme, očakávame od poľskej strany vysvetlenie vzhľadom na neštandardnosť situácie," píše sa v stanovisku komunikačného odboru slovenského ministerstva obrany.

Vojenské tajné dokumenty

Zatiaľ nie je jasné, či sa v čase incidentu nachádzali v budove aj vojenské tajné dokumenty. Poľské ministerstvo obrany ale tvrdí, že sa v podstate nič nestalo.

"Je to výlučne naša vec, nakoľko centrum ešte nebolo akreditované na to, aby slúžilo pre potreby NATO. Tak to berú aj Slováci, aj Severoatlantická aliancia," uviedol Bartolomiej Misiewicz z poľského ministerstva obrany.

Poľský interný problém

Situáciu zachytili aj zahraničné médiá, ktoré sa na stanovisko k incidentu pýtali slovenského premiéra ešte v piatok na summite v Bruseli.

"Informovali ma o tom asi pred troma hodinami. Celá záležitosť spadá do zvrchovanosti Poľska, a preto to komentovať nebudem," vyjadril sa Robert Fico.

"Je nám ľúto, že sa interný poľský problém takýmto nešťastným spôsobom prenáša na medzinárodnú pôdu a zneisťuje to nielen nás, ale aj ďalších aliančných partnerov," píše sa v stanovisku slovenského ministerstva obrany.

Ozbrojenci vtrhli do centra kontrarozviedky NATO, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy