Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
V Tatrách vyhasli ďalšie životy, zomrela mladá žena (†19) i skialpinista (†22)
Zdielať na

V Tatrách vyhasli ďalšie životy, zomrela mladá žena (†19) i skialpinista (†22)

TATRY / Od Silvestra zahynulo v Tatrách viac ako desať ľudí. Väčšinou pritom ide o dobre vybavených turistov či horolezcov. V nedeľu vyhasol vo veľhorách život mladej študentky i skialpinistu.

Študenti sa vybrali na túru na poľský štít Krzyzne. Počas výstupu sa ale 19-ročné dievča pošmyklo a začalo padať dole.

"Potkla sa a padala dole približne dvesto až tristo metrov. keď sme prišli na miesto, dievča bolo v bezvedomí," hovorí pilot vrtuľníka Jan Gasienica Roj.

Transport vrtuľníkom

Žena sa nachádzala vo veľmi ťažko dostupnom teréne a leteckí záchranári sa k nej museli spustiť.

Na mieste ju začali oživovať. Následne ju presunuli na palubu vrtuľníka. "Tam pokračovali v oživovaní ženy počas celého transportu," dodáva Tomasz Wojciechowski z centrály TOPR.

"Bola veľmi dobitá, lebo je málo snehu. Narážala prevažne do kameňov. Mala nielen rozbitú hlavu, ale i početné zlomeniny," hovorí Roj.

V kritickom stave

Dievča previezli do nemocnice v Zakopanom. "Bohužiaľ, je tam veľký opuch mozgu a rozsiahle poranenie hlavy. Celkový stav bol kritický už od jej prijatia," uviedol lekár Ali-Issa Darwich.

Študentka nakoniec svojim zraneniam podľahla. "Bohužiaľ, v poobedňajších hodinách došlo k zástave životných funkcií, ktoré sa nepodarilo obnoviť. Dievča zomrelo," dodal lekár.

Žena mala podľa záchranárov nasadené mačky. Helma a čakan jej ale chýbali. Práve to spôsobilo, že nedokázala ubrzdiť pád a utrpela vážne zranenia nezlučiteľné so životom.

Žena utrpela smrteľné zranenia, pozrite si reportáž:

Pátranie po skialpinistovi

Ďalšou obeťou Tatier bol 22-ročný skialpinista, ktorý sa nevrátil z Roháčov. Záchranári ho v krutých mrazoch hľadali deväť hodín.

"Keď sme sa vydali za ním, verili sme, že ho nájdeme," hovorí záchranár Rudo Žuffa.

Pátracia akcia

Skialpinista išiel najprv na zjazdovku. Následne vyrazil na hrebene Roháčov. Mladý muž sa pravdepodobne na zľadovatelom povrchu pošmykol a letel desiatky metrov. "Trafil skalu pod žľabom," dodáva Žuffa.

Pátracia akcia bola náročná. Bola tma. Záchranári hľadali skialpinistu takmer celú noc. "Do akcie sa zapojilo 22 záchranárov," hovorí záchranár Branislav Jurina.

Nakoniec zbadali reflexné prvky na ruksaku mladého muža. Pomôcť mu už ale nedokázali.

Skialpinistu hľadali takmer celú noc, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy