Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do Kanady prileteli príbuzní utopeného Aylana (†3)
Zdielať na

Do Kanady prileteli príbuzní utopeného Aylana (†3)

OTTAWA / Do Kanady pricestovali príbuzní trojročného chlapca Aylana Kurdího, ktorý sa spolu s matkou a starším bratom utopil pri pokuse preplávať na člne z Turecka do Grécka. Informoval o tom portál BBC.

Fotografie Aylanovho tela v septembri obletela svet a stala sa symbolom detských obetí súčasnej migračnej krízy.

Na letisku vo Vancouveri privítala Aylanovvho strýka Muhammada Kurdího jeho sestra Tima, ktorá v Kanade žije a ktorá svojich príbuzných finančne podporovala. Muhammad Kurdov priletel do Kanady s manželkou a ich piatimi deťmi v rámci vládneho programu, v ktorom sa Ottawa zaviazala prijať do konca nadchádzajúceho februára 25 000 Sýrčanov a ďalších 25 000 potom neskôr počas roka 2016. "Som šťastný, veľmi šťastný," povedal Muhammad Kurdmi.

Pohreb v Kobani

Do Kanady sa predtým snažil dostať aj Abdalláh Kurdov so svojou rodinou vrátane Aylana. Kanada je vtedy podľa Timy odmietla. Následnú cestu do Európy prežil len Abdalláh, zvyšok jeho rodiny sa utopil.

Abdalláh Kurdov sa po tragédii vrátil do rodného severosyrského Koban, kde svojich blízkych pochoval. Krátko nato sa začali objavovať správy, že aj on spolupracoval s pašerákmi. Podľa výpovedí troch Iračanov, ktorí sa plavili na osudnom člne s ním, čln dokonca riadil. Kurd, ktorý teraz žije v severoirackom Irbílu, to ale popiera.

Súkromní sponzori

Kanadská vláda na presídlenie utečencov spolupracuje so súkromnými sponzormi, ktorí časť nákladov prevezmú.

V rámci štátom financovaného programu majú prednosť rodiny a ženy, samostatní dospelí muži sa do výberu môžu dostať len v prípade, že sú homosexuáli, bisexuáli či transgender osoby, alebo ak prídu v sprievode svojich rodičov ako súčasť prijímanej rodiny.

Pozrite si reportáž o Aylanovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy