Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza utopený Aylan: Tragédiu podľa migrantov spôsobil chlapcov otec
Zdielať na

Kauza utopený Aylan: Tragédiu podľa migrantov spôsobil chlapcov otec

BAGDAD/ISTANBUL / V kauze smrti malého sýrskeho utečenca Aylana Kurdího, ktorého telo po potopení lode počas cesty do Grécka vyplavilo more na pláž v Turecku, sa objavili nové dohady odporujúce verzii udalostí zverejnenej jeho otcom. Médiá sa skontaktovali s najmenej tromi ľuďmi, ktorí boli na lodi a tvrdia, že otec malého Aylana patril k pašerákom ľudí a bol to on, kto loď smerujúcu do Grécka kormidloval.

Iračanka Zajnab Abbás, ktorá pri lodnom nešťastí prišla o dve deti, vyhlásila, že Kurdího utečencom predstavil sýrsky prevádzač ako kormidelníka člna. Prevádzač ešte pochybujúcu Iračanku presviedčal, aby do člna bez obáv nastúpila, lebo na trasu sa vydáva aj rodina lodivoda.

Abdalláh Kurdí začal loď kormidlovať prirýchlo, uviedla Abbás. "Zbláznil sa," cituje ženu Express.

Jej manžel Kurdího bezúspešne žiadal, aby loď spomalil. Práve vtedy sa ale začala potápať. Abbás dodala, že v lodi nebolo dosť záchranných viest.

Iračanka tvrdí, že po tragédii Kurdí naliehal na preživších, aby tureckej polícii nepovedali, že on kormidloval loď. "Aj ja som prišiel o ženu a deti. Prosím, nehovorte to polícii," žiadal podľa jej slov.

Obvinenia odmieta

Abdalláh Kurdí tieto obvinenia odmietol. Podľa jeho verzie turecký kormidelník z lode vyskočil a ľudí v nej nechal napospas osudu. Bezprostredne po tragédii Kurdí médiám tvrdil, že loď sa potopila, keď ľudia na nej vstali. Dodal, že svoju ženu držal za ruku, ale jeho deti sa mu nepodarilo zachrániť.

Kurdího verziu odmietli v rozhovore pre Reuters aj ďalší cestujúci z lode: iracký manželský pár, ktorý pri nešťastí prišiel o 11 ročnú dcéru a deväťročného syna, a ďalší mladý Iračan.

Ahmad Hádi Džawwád vyhlásil, že Kurdí spanikáril a pridal práve vtedy, keď čln na mori zasiahla vlna. Džawwád povedal, že nevie, čo Kurdího viedlo k tomu, aby po tragédii klamal. "Možno strach," hovorí s tým, že Kurdí riadil čln od začiatku plavby.

Džawwád vysvetlil, že pred plavbou sa kontaktoval prevádzačom menom abú Husajn. "Abú Husajn mi povedal, že on (Kurdí) je tým, kto organizuje túto cestu," vyhlásil Iračan.

Neznámy prevádzač

Kurdí pre britský server MailOnline poprel, že by tvrdenia pasažierov člna boli pravdivé. "Nie je to pravda. Keby som bol prevádzač, prečo by som svoju rodinu naložil do člna s ostatnými ľuďmi? Zaplatil som prevádzačom rovnakú sumu," vyhlásil.

V rozhovore pre kurdskú televíziu Rudaw Kurdí zo smrti svojich blízkych obvinil tureckého prevádzača, ale neuviedol jeho meno.

Džawwádovu verziu potvrdil aj 22 ročný Iračan Amír Hajdar, podľa ktorého Kurdí riadil loď. Dodal, že spočiatku si myslel, že Kurdí je Turek, lebo vôbec nerozprával, neskôr ale začul, ako so svojou ženou hovorí sýrskou arabčinou.

Symbol utečeneckej krízy

Prípad Kurdího rodiny sa dostal do pozornosti svetovej verejnosti po tom, ako mnohé denníky a spravodajské portály zverejnili fotografie bezvládneho tela jeho trojročného syna Aylana, ktoré v stredu 2. septembra vyplavilo more na turecké pobrežie.

Mŕtveho sýrskeho chlapca našli na pobreží tureckého Bodrumu:

Upozornenie: Video nie je vhodné pre maloletých divákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy