Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Čína si vyberá ekonomických partnerov do budúcna
Zdielať na

Čína si vyberá ekonomických partnerov do budúcna

PEKING / Nejde o paličky a rozhodne ani o zrniečka ryže. Práve naopak. V hre sú obrovské miliardy Juanov. Obchodníci z celého sveta tak priam čakajú pred dverami veľkej Číny, koho si vyberie za svojho partnera v biznise do budúcna. Ruka v ruke s politikmi, ktorí im však na ďalekom východe často musia pootvoriť dvere.

Spolupráca a rozvoj, a to v každom smere. Momentálne asi najčastejšie spomínané výrazy Ekonomického fóra Číny a krajín strednej Európy. "Musíme napredovať. Len to umožní ľuďom, aby bohatli, a vo všetkých sedemnástich krajinách tak zlepšili svoju životnú úroveň," myslí si čínsky premiér Li Kche-čchiang.

Štátnici, diplomati a aj obchodníci z celej strednej a východnej Európy. Šesdtnásť krajín a jedna veľká Čína. Zdá sa, že peňazí má dosť. Chce ich míňať. Teraz je na európskych štátoch, aby túto príležitosť využili. "Táto misia nebola podnikateľská, tá bola politická," tvrdí minister hospodárstva Vasil Hudak.

Šesť podnikateľov

"Spolupráca s Čínou si vyžaduje túto politickú nadstavbu," myslí si podpredseda vlády Ľubomír Vážny. Len pre porovnanie. Na tento summit dorazilo od našich susedov z Česka okrem delegácie ešte jedno ďalšie lietadlo podnikateľov. Zo Slovenska ich bolo sotva šesť.

Závery sú jasné. Ak chce Slovensko z obchodovania s Čínou profitovať, musí jednoznačne pridať, a to vo všetkých smeroch. Vyzerá to tak, že rokovania prebehli úspešne. Podpísané dohody sľubujú veľké plány pre podnikateľov, ktorí chcú v Číne investovať.

Priamo v Číne spracoval reportáž redaktor Samuel Migaľ:

Najčítanejšie správy