Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Facebook bude v Nemecku častejšie mazať xenofóbne príspevky
Zdielať na

Facebook bude v Nemecku častejšie mazať xenofóbne príspevky

BERLÍN / Po vlne kritiky pre nečinnosť sa sociálna sieť Facebook rozhodla v Nemecku častejšie mazať xenofóbne príspevky a komentáre vyzývajúce k násiliu. S odvolaním sa na zástupcu spoločnosti o tom informovala agentúra DPA.

Vyhrážky fyzickým násilím uverejnené na sociálnej sieti v Nemecku budú "považované za vierohodné hrozby a budú odstraňované".

Doteraz Facebook pri úvahe, či nenávistný príspevok zmazať alebo nie, posudzoval tiež mieru reálnosti toho, že nakoniec dôjde k uskutočneniu hrozby.

Nová politika

Nová politika bude mať podľa hovorkyne Facebooku Tiny Kulow za následok, že "budeme v Nemecku blokovať oveľa viac kontroverzných obsahov".

Tolerancia k ľahkovážnym komentárom s xenofóbnym podtextom sa podľa nej výrazne zníži. Podľa hovorkyne sa nezmení nič na doterajších zásadách komunity, teda akýchsi pravidlách pre používanie sociálnej siete, "zlepšíme ale spôsob ich vymáhania".

Xenofóbne príspevky

Ľudia v Nemecku sociálnej sieti Facebook v posledných mesiacoch stále hlasnejšie vyčítali, že nemaže dostatočne dôsledne xenofóbne komentáre a to ani po tom, čo na ne niektorí užívatelia priamo upozornia.

Jeden právnik z bavorského Würzburgu podal pre to dokonca na manažérov spoločnosti trestné oznámenie.

Zodpovednosť

Kancelárka Angela Merkel potom o probléme v septembri hovorila priamo so zakladateľom sociálnej siete Markom Zuckerbergom.

"Je dobre, že Facebook konečne podľahol tlaku a začne sa hlásiť k svojej zodpovednosti," uviedol v reakcii na vyhlásenie spoločnosti nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas.

Pre utečeneckú krízu sa spoločnosť na Facebooku rozdelila. Viacerí už prišli pre migrantov o priateľov, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy